Broeders in première tijdens Nederlands Film Festival

0
243

Vandaag begint het Nederlands Film Festival in Utrecht. Waar ook de film Broeders van regisseur Hanro Smitsman in première gaat.

De film vertelt het verhaal van twee Marokkaans-Nederlandse broers die samen naar Syrië afreizen om op zoek te gaan naar hun jongere broer, een vermeende Syriëganger. Terwijl ze het spoor van hun broertje Yasin proberen te volgen door Jordanië en Syrië, raken Hassan en Mourad ongewild betrokken bij het Syrische conflict.

Regisseur Hanro Smitsman: “Met Broeders wil ik laten zien dat niet alle keuzes die mensen maken per definitie ideologisch gemotiveerd zijn”, “De film maakt de keuze om naar Syrië te gaan begrijpelijker en biedt daarmee tegenwicht aan al te gemakkelijke oordelen over mensen, ook over Syriëstrijders. Ik wil de Syriëganger een gezicht geven. Het is heel belangrijk om het menselijke aspect te blijven zien.”

Daarnaast is de werkelijkheid van een oorlog veel chaotischer dan wij soms denken, vertelt de regisseur. “Afhankelijk van de omstandigheden kunnen daders slachtoffers worden en andersom.”