Bilal: Eerste Saoedisch film in de VS

0
217

De film Bilal (voornam van een man) is een Engelstalige/Saoedische 3D computer-geanimeerde actie-avonturenfilm uit 2015. De film is geproduceerd door Barajoun Entertainment – Dubai – en mede-geregisseerd door Khurram H. Alavi en Ayman Tariq Jamal.

Bilal ibn Rabaah was een Ethiopiër, in Mekka in de late 6e eeuw. De naam van zijn vader was Rabaah en zijn moeder heette Hamâme. Hij stierf toen hij net iets meer dan zestig jaar oud was.

Bilal was een door Aboe Bakr vrijgekochte slaaf en is naar verluidt een van de meest betrouwbare en loyale metgezellen van de profeet Mohammed. Door zijn negroïde uiterlijk wordt hij door moslims vaak aangehaald als bewijs van gelijkwaardigheid binnen de islam.

Volgens de islamitische tradities was Bilal een van de slaven van Umayyah ibn Khalaf, een vijand van de islam en de profeet Mohammed. Bilal werd moslim, maar hield zijn bekering geheim. Echter, zijn meester Umayyah kwam achter zijn bekering en begon hem om die reden te bestraffen. Het nieuws van de straffen bereikte de profeet Mohammed. Daarop stuurde de profeet zijn beste vriend Aboe Bakr naar Umayyah om Bilal vrij te kopen.

In 622, het jaar van de Hidjra (emigratie), emigreerde Bilal naar de stad Medina en vergezelde hij de profeet Mohammed op al zijn militaire expedities. Zo vocht hij in de Slag bij Badr, waar zijn oude meester, Umayyah ibn Khalaf werd gedood. Bilal was aanwezig bij alle belangrijke gebeurtenissen en veldslagen waar de profeet was.

In januari 630 werd Mekka ingenomen door de moslims. Bilal zou bij deze gebeurtenis de Ka’aba beklommen hebben en voor de eerste keer in de geschiedenis de Azan – oproep tot het gebed – over Mekka hebben uitgeroepen.

Bilal wordt beschouwd als een van gerenommeerde mannen in het de Hejaz gebied ( een gebied in het westen van Saoedi-Arabië, de grootste stad van het gebied is Djedda, maar de bekendste steden zijn Mekka en Medina ) en wordt een goede krijger. Zijn gids is de legendarische held Hamza ibn Abdul-Muttalib, krijger en oom van de profeet Mohammed. Hem wordt verteld dat iedereen gelijk is onder dezelfde zon, ongeacht de kleur van hun huid.

Ayman Jamal werkte meer dan 7 jaar aan het verhaal over Bilal en deed intensief onderzoek om hulde te brengen aan de talloze historische verslagen en beschrijvingen van de personages en locaties in de film. Ayman wil met film helden uit de geschiedenis van het Arabische schiereiland verbeelden. Hiervoor richtte hij uiteindelijk Barajoun Entertainment op in 2013 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

De muziek in de film werd gecomponeerd door Atli Örvarsson, met extra muziek van Claudio Olachea, en uitgevoerd door het London Symphony Orchestra in Abbey Road Studio. Örvarsson gebruikte een unieke mix van IJslandse muziek vermengd met oosterse muziek om een taal te ontwikkelen die sprak tot een breder publiek. De mixage werd gedaan in Peter Jackson’s studio in Nieuw-Zeeland en werd afgehandeld door Academie Award winnaar Michael Hedges.

Bilal ging in première op 2015 tijdens het 12e jaarlijkse Internationale Dubai Film Festival en werd later op 8 september 2016 in de MENA-regio (de term wordt gebruikt in economische en academische context om de regio bestaande uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika te beschrijven ) uitgebracht.

Bilal kreeg in de MENA-regio veel positieve recensies en was een grote hit in de bioscopen. De film zal vanaf 2 februari 2018 in alle Amerikaanse bioscopen draaien als eerste Saoedische film.