Beetje dom: Turken die Turken willen uitzetten

0
879

Nadat de Turkse president Erdogan de spannende presidentsverkiezingen had gewonnen, liet Geert Wilders via Twitter weten dat hij veel berichten had ontvangen van Turken uit Turkije en Nederland die zich zorgen maakten over de winst van Erdogan.

Dat Wilders en Erdogan geen vrienden zijn, is in Nederland en Turkije geen nieuws. Nieuws is dat de leider van een politieke partij denkt het op te kunnen nemen voor vooral ‘seculiere’ inwoners van Turkije in Nederland, over de lange arm gesproken.

Dat ‘seculiere’ Turken in Turkije en in Nederland aan Wilders vragen om Nederlandse Turken het land uit te zetten omdat zij gebruik hadden gemaakt van hun democratisch recht om op Erdogan te stemmen, is een beetje dom.

Hun actie laat zien dat deze ‘seculiere’ Turken niet echt democratisch zijn zoals zij beweren en denken te zijn. Blijkbaar vinden ze dat je alleen een democraat bent als je alleen van je democratische recht gebruik maakt om te stemmen op de partij of kandidaat die in hun ogen een democraat is.

Seculiere Turken moeten accepteren dat mede-Turken die op Erdogan en zijn AKP stemden dat doen op basis van een politiek programma dat hen aanspreekt. Zoals ook tegenstander op, presidentskandidaat Kilicdaroglu, dat doen.

Democratie is dat elke inwoner die stemgerechtigd is op de partij of kandidaat van zijn keuze mag stemmen. Sommigen vinden Erdogan goed, anderen Kilicdaroglu. Wie de meeste stemmen krijgt, is de winnaar. Na de verkiezingen gaan de winnaar en verliezer in het landsbelang samenwerken waar het kan.

Blijven zitten uit rancune en diepe haat is sowieso slecht voor de gezondheid. Vanuit Turkije of Nederland Geert Wilders vragen om Turken die in Nederland wonen en op Erdogan hebben gestemd het land uit te zetten is niet alleen een beetje dom, maar ook ondemocratisch. A

ls het Wilders ooit lukt om de Neder-Turken die op Erdogan hebben gestemd het land uit te zetten, dan zullen seculiere Turken ook ooit aan de beurt komen.