Abdelkader Benali houdt de 4 mei-lezing

Schrijver Abdelkader Benali (1975) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid  op de Dam in Amsterdam.

De 4 mei-voordracht De stilte van de ander wordt in samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uitgegeven in een dubbeluitgave met een bloemlezing van tien gedichten over vrijheid en is vanaf begin april verkrijgbaar in de boekhandel.

In 2003 kreeg Benali voor zijn roman De Langverwachte de Libris Literatuur Prijs en afgelopen jaar ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis schreef Benali het essay Reizigers van een nieuwe tijd – Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. Ook hield hij de Anton de Komlezing met als titel Vormen van verzet.

Abdelkader Benali wordt geprezen om zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.