Aangifte tegen Asscher wegens AOW-kolonisten

0
169

Tegen minister Asscher van Sociale Zaken is aangifte gedaan wegens een mogelijk ambtsmisdrijf. Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira doet dat, omdat hij welbewust in strijd met de wet volledige AOW-pensioenen heeft laten uitkeren aan mensen die wonen in de illegale nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Dat meld de NOS.

Kern van de zaak is dat Sociale Zaken al jaren AOW uitkeert aan enkele tientallen gepensioneerden die eerder in Nederland woonden en nu leven in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Onder hen zijn zeven overlevenden van de Holocaust.

Volgens de Wet beperking export uitkeringen, die sinds 2006 van kracht is, zouden die uitkeringen echter met 50 procent moeten worden gekort. Weliswaar is er een verdrag met Israël, maar de bezette gebieden zijn daarvan uitgesloten, omdat Nederland de zeggenschap van Israël daarover niet erkent.

Advocaten Pestman en Zegveld treden op namens drie particulieren en twee stichtingen die zich inzetten voor eerbiediging van de mensenrechten, onder meer in de Palestijnse gebieden. De stichtingen zijn Article 1 Collective en stichting Al Haq.

De klagers vinden dat Asscher “strafrechtelijk laakbaar heeft gehandeld door in 2014, toen hij over de situatie geïnformeerd is, willens en wetens de beslissing te nemen de wet opzij te zetten en door te gaan met het volledig uitkeren van de AOW in de bezette gebieden”.

Ze verwijten de minister dat hij het vertrouwen in het openbare gezag en de rechtsstaat heeft ondergraven en dat hij door zijn optreden het parlement en daarmee de democratische controle terzijde heeft geschoven.

Advocaat Pestman noemt het uniek als de minister via deze procedure zou worden vervolgd. De wet waarop de procedure is gebaseerd stamt uit het midden van de 19e eeuw en volgens Pestman is zeker de afgelopen 100 jaar nooit een bewindsman via deze weg vervolgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in