Waarom ministers van Geluk, Tolerantie, Jeugd en Toekomst nodig zijn

0
201

In de afgelopen twee weken heb ik veel vragen, opmerkingen en nieuwsberichten gehoord en gelezen over de recente wijzigingen in de regering van de Verenigde Arabische Emiraten.

Iedereen lijkt te willen weten waarom we een ministerie van Geluk, Tolerantie en de Toekomst hebben opgericht, en waarom we een 22-jarige minister
van Jeugd hebben benoemd.

Deze veranderingen sluiten aan bij wat we hebben geleerd van de gebeurtenissen hier in de afgelopen vijf jaar.       We hebben vooral geleerd dat we tegen de stroom in zwemmen als we niet effectief reageren op de aspiraties van jongeren, die meer dan de helft van de bevolking in de Arabische landen vertegenwoordigen.

Zonder de energie en het optimisme van de jeugd kunnen samenlevingen niet ontwikkelen en groeien; inderdaad, dergelijke samenlevingen zijn ten dode opgeschreven. Wanneer overheden hun jeugd versmaden en hun pad naar een beter leven blokkeren, slaan ze de deur in het gezicht van een hele samenleving.

We mogen niet vergeten dat het ontstaan van de spanningen in onze regio, die Arabische Lente zijn gaan heten, geworteld was in het gebrek aan kansen voor jongeren om hun dromen en ambities te verwezenlijken. We zijn er trots op dat de VAE een jong land is. We zijn trots op onze jeugd. Wij investeren in hen en machtigen hen, juist omdat ze onze toekomst zijn.

Wij denken dat ze sneller zijn dan wij in het verwerven en verwerken van kennis, omdat ze zijn opgegroeid met de gereedschap en technieken die wij misten op hun leeftijd. We vragen ze ons land te besturen om nieuwe niveaus van groei te ontwikkelen. Dat is de reden waarom we nu een jonge kabinet minister hebben aangesteld en een Raad van de Jeugd.

We hebben ook geleerd van de honderdduizenden doden en miljoenen vluchtelingen in onze regio. Sektarische, ideologische, culturele en religieuze onverdraagzaamheid is de brandstof van de woede. We kunnen en zullen dit niet toestaan in ons land. We moeten studeren, leren en oefenen in tolerantie -en onze kinderen daarin voeden- door middel van onderwijs en zelf als voorbeeld dienen.

Daarom hebben we een minister van Staat voor Tolerantie aangewezen. Wij denken dat een wettelijk kader van de tolerantie ingebed moet zijn in onze samenleving, en dat ons beleid en onze initiatieven een uitstekend voorbeeld bieden voor onze buren.

Toen de Arabische wereld tolerant was en anderen accepteerde, leidde zij de wereld: van Bagdad, Damascus naar Andalusië en verder weg. We werden bakens van wetenschap, kennis en beschaving, omdat humane waarden de basis vormden van onze relaties met alle beschavingen, culturen en religies. Zelfs toen onze voorouders naar Andalusië gingen, gingen mensen van andere religies met hen mee.

Tolerantie is geen slogan, maar een kwaliteit die we moeten koesteren in de praktijk. Het moet worden geïntegreerd in het weefsel van onze samenleving om onze toekomst veilig te stellen. We moeten de vooruitgang onderhouden die we hebben gemaakt. Er kan geen mooie toekomst voor het Midden-Oosten zijn zonder een intellectuele reconstructie die de waarden van ideologische openheid, diversiteit en de acceptatie van standpunten van anderen herstelt; in intellectuele, culturele en religieuze zin.

Bij elke les die we leren, komt een beslissing die onze toekomst vorm gaan geven. Maar we weten ook dat we kunnen leren door te kijken naar de toekomst, niet alleen naar het heden of verleden. Simpel gezegd moeten we denken aan hoe het leven zal zijn in een post-olie economie. Daarom hebben we zwaar geïnvesteerd -in het pad van de VAE met de blik vooruit- met het oog op de voorbereiding van een gevarieerde economie die de toekomstige generaties bevrijdt van de afhankelijkheid van de steeds wisselende oliemarkt -300 miljard dirham (81,5 miljard Amerikaanse dollars).

Om dat doel te bereiken moet we onze wetgevende, bestuurlijke en economische systeem volledig heroverwegen, weg van de afhankelijkheid van olie. We hebben een sterke en passende regelgevende infrastructuur om aan een duurzame en diverse nationale economie te bouwen voor onze kinderen en hun kinderen.

Bij het schrijven van dit commentaar wil ik een duidelijk signaal afgeven aan anderen in onze regio. Onze regio heeft niets van buitenaf nodig om het verval te stoppen. We hebben de kracht van binnen die de verwoestende haat en onverdraagzaamheid uit de omringende landen kan overwinnen.

De regeringen in onze regio en elders moeten nodig hun rol herzien. De overheid heeft de rol een omgeving te creëren waarin mensen hun dromen en ambities kunnen realiseren en te genieten van hun eigen geluk.

Sinds het begin van de geschiedenis heeft de mensheid het geluk gezocht. Aristoteles zei dat de staat een levend wezen is dat zich ontwikkelt bij het zoeken naar de verwezenlijking van morele perfectie en geluk voor iedereen. Ibn Khaldoun zei hetzelfde. Ook de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring handhaaft het nastreven van geluk als een recht voor ieder mens.

De rol van de overheid is een omgeving te creëren waarin mensen hun dromen en ambities kunnen realiseren, niet om een omgeving te creëren die de overheid kan controleren. In onze eigen tijd roept de Verenigde Naties succes uit te meten en criteria te creëren als economische indicatoren en maatregelen tot menselijk geluk en welzijn. Er is een Werelddag van de VN dat zich toelegt geluk te benadrukken. Geluk kan worden gemeten en de evaluatie is reeds het onderwerp van vele programma’s en studies.

Studies hebben aangetoond dat gelukkige mensen meer produceren, langer leven en zich economisch beter ontwikkelen in hun gemeenschappen en landen. Het geluk van individuen, gezinnen en werknemers, hun tevredenheid over hun leven en optimisme voor de toekomst, zijn cruciaal voor ons werk, dwars door alle sectoren heen van de overheid. Daarom moet er een minister zijn die een follow-up begeleidt in alle overheidsinstellingen (alsmede leiding geven in de particuliere sector).

We zullen streven een samenleving te creëren waarin het geluk van onze mensen voorop staat, in een omgeving waarin ze echt kunnen floreren. En we hopen dat anderen in de regio profiteren van onze formule. De formule is eenvoudig: een nationale ontwikkeling op basis van de kernwaarden, onder leiding van de jeugd, en gericht op een toekomst waarin iedereen geluk bereikt.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum is de vice-president en de premier van de Verenigde Arabische Emiraten ( VAE) en Emir van Dubai.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in