Waar zijn moslims bang voor?

0
621

Na de winst van de PVV hebben een aantal moslims organisaties laten weten dat hun achterban zich zorgen maakt en sommigen bang zijn voor Wilders. Goed dat die zorgen er zijn, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Wijlen Pim Fortuyn behaalde als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002. De partij wist bijna vijfendertig procent van de stemmen in de wacht te slepen, waarmee ze met 17 van de 45 zetels de grootste fractie in de gemeenteraad werd. Ook toen waarschuwden moslimorganisaties voor de angst in de achterban. Was die angst van toen terecht?

Wie de Rotterdamse politiek afgelopen jaren heeft gevolgd, merkt een paar zaken: Leefbaar Rotterdam heeft veel politieke punten binnengehaald. De partij heeft geen enkel politiek plan kunnen realiseren dat indruist tegen de grondwet, dankzij de rechtsstaat. De nazaten van Fortuyn zijn door de jaren heen politiek milder geworden en inmiddels vormen zij zelfs een college met aartsvijand Denk.

Democratie is niet voor bange mensen
Wie in de rechtsstaat gelooft, hoeft niet bang te zijn voor Wilders en zijn PVV. Ik moet het nog zien gebeuren dat in een coalitieland als Nederland Wilders premier wordt. Maar zelfs als dat het geval is, hebben Nederlandse moslims en hun organisaties niets te vrezen. In de rechtsstaat zijn veel mechanismen ingebouwd waar ook een regering Wilders zich aan te houden heeft, zowel nationaal als internationaal.

Angst is een slechte raadgever. Het maakt Nederlandse moslims onzeker en kan ze verlammen om volwaardig deel te zijn van de Wij-samenleving. Het wordt tijd dat veel moslims en hun organisaties zich niet als buitenstaanders positioneren maar als volwaardig deel van de Nederlandse samenleving.

Wilders bestrijd je niet door bang te zijn, maar door deel te nemen aan het maatschappelijk en politiek debat, de rechtsstaat te verdedigen en vooral op democratisch politiek partijen te stemmen.