Vasten tijdens herfst en winter

0
151

De meeste Nederlanders kennen het vasten (Souwm of Siyaam) van moslims alleen tijdens de Ramadan, de negende maand van de Islamitische maankalender.

Moslims die om diverse redenen niet vasten tijdens Ramadan, halen de niet-gevaste dagen veelal in de herfst en winterperiode in (de korte dagen periode). Het gaat onder andere om zwangere en zogende vrouwen, reizigers en militairen in oorlogstijd.

Menstruerende vrouwen mogen tijdens de Ramadan niet vasten en ook niet het gebed verrichten. Zij moeten de periode dat ze ongesteld waren na de Ramadan inhalen, dat geldt niet voor het gebed.

Deze week zijn veel moslims begonnen met de niet-gevaste periode in te halen. De dagen zijn nu korter en de avonden worden langer. Dat is toegestaan aangezien de Koran, noch de Profeet een bepaalde periode heeft aangewezen waarin de niet-gevaste dagen ingehaald moeten worden. 

Moslims kunnen tot ongeveer 05:40 uur in de ochtend eten en mogen rond 17:15 uur het vasten verbreken. De meeste moslims vasten -net als de Profeet- elke maandag en donderdag, al is dat niet verplicht.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in