Na de aanslagen in Parijs, waren eerst verschillende Europese steden het doelwit van terreurdreiging en vandaag werd Istanbul geraakt.
Terreur is en blijft een probleem voor ons allen. Ze richt zich op vreedzame burgers, ongeacht hun religie, cultuur en of etniciteit.
Fysiek geweld en dreigementen die ons denken, handelen en doen raken, kunnen alleen worden bestreden als we er gezamenlijk en nuchter tegen optrekken. Terreur is bedoeld om mensen angst aan te jagen, wantrouwen te vergroten, tweedeling te bewerkstelligen en vervolgens zielen en groepen in de samenleving, die makkelijk gehersenspoeld worden, te versplinteren.
Het wordt tijd, dat we een dikke streep halen door de kwade bedoelingen van deze terreurgroepen. Goedgelovige mensen zien nu met lede ogen aan hoe misbruik gemaakt wordt van hun geloof en ideologie. Om het tij te doen keren en het vertrouwen weer terug te krijgen in de samenleving, nemen we elkaar serieus en investeren in elkaar als medemens.
Als we erkennen dat terroristen ons vertrouwen in elkaar doelbewust willen beschadigen en ons angst willen aanjagen, is het aan ons om dat te neutraliseren. Terreurgroepen winnen aan terrein door maar te refereren naar ongelijke kansen, misstanden en gruwelijkheden in de wereld, alsook naar zaken die niet door de beugel kunnen in het land waar ze leven.
Het Israël-Palestijns conflict, Afghanistan, Tsjetsjenië, Bosnië, Irak, Libië en Syrië zijn de lokale brandhaarden die vooral buitenlandse strijders succesvol aan zich wisten te binden.
Terrorisme is van alle tijden. Het geweldsspiraal waar sommige groeperingen en landen nu in verwikkeld zijn, zal de komende periode, ook na Syrië, haar tol blijven opeisen. Via terreur aandacht vragen voor bepaalde religieuze, sociale en etnische achterstelling gebeurt haast niet alleen onder moslims. Ook groeperingen met een andere religieuze, politieke of ideologische achtergrond gebruiken geweld om aandacht te vragen voor hun zaak.
Ik richt me nu vooral op groepen zoals de IS en de impact van hun gruweldaden op moslims en niet-moslims over de hele wereld. De huidige terroristen zijn meester in aanwezigheid en in actief gebruik maken van propagandavaardigheden op internet en vooral in de sociale media. Sommige individuen, maar vooral de jongeren, zijn extra kwetsbaar en niet weerbaar tegen deze machtige propagandamachine van IS en vergelijkbare groeperingen.
Ik wil me sterk maken voor de ‘zwakke schakels’ in de samenleving; vooral individuen die vatbaar zijn voor dit soort propaganda. Zij moeten beter worden voorzien van kennis, een positief zelfbeeld, genoeg energie en empowerment om zichzelf te kunnen redden tegen de overmacht van dit soort propaganda.
Misschien te idealistisch, maar wel van belang, is oprecht na te streven en zodanig uitstralen, dat deze jongeren de toekomstige dragers van onze samenleving zijn. Laat deze jongeren, die de toekomst gaan vormen, daadwerkelijk de schouders eronder zetten voor een welvarend Nederland.
Dat vraagt om een andere, maar gerichte, groepsgebonden en onorthodoxe benadering en opstelling. Geef deze jongeren een plek, vertrouwen en perspectief in de wederopbouw van onze samenleving die enorme deuken heeft opgelopen. Deze jongeren willen ergens bijhoren. Ze willen dat hun identiteit gerespecteerd wordt, ze willen vertrouwd worden. Ze hebben herkenbare rolmodellen nodig in hun directe omgeving.
Laat ze daarom in alle rust hun rolmodellen navolgen in Nederland. Maak ze niet afhankelijk en veroordeel ze niet tot ongure rolmodellen ergens in het Midden Oosten, die zeer vakkundig hun verderfelijke ideologieën verheerlijken, vergoelijken en propageren als hun eigen zelfgecreëerde Utopia.
Gelukkig is er in onze democratie nog de ruimte om ook aan orthodoxe leefwijzen de nodige ruimte te bieden. Behandel iedereen gelijk. Neem elke vorm van eigen waarden serieus, mits het niet ingaat tegen de algemeen geldende omgangsnormen, en accepteer ze in hun diversiteit.
De geest van onze democratische pluriformiteit verdient ruimte om te zijn wat we willen zijn. We willen niet dat mensen kiezen voor eenheidsworst. Als we geen andere weg inslaan, ook al is het een onorthodoxe weg, zullen er nog vele jongeren ervoor kiezen om af te reizen richting Syrië.
Daarom luidt mijn oproep: trap niet in de val van de terroristen. Zij willen juist de moslims laten geloven dat ze geen plek hebben in Nederland. Ze willen niet dat moslims vertrouwd worden als loyale burgers van dit land. Het zijn tevens dezelfde terroristen die met hun gewelddadigheid, de Nederlandse samenleving willen laten geloven dat er in Nederland geen plek is voor moslims.
Het wordt tijd, te beginnen met de moslims zelf, om als een hechte groep te reageren op dit soort weliswaar marginale, maar wel zeer destructieve ideologieën. Een ander Nederland en een ander samenleving is er niet. Nederland is onze Utopia die in al haar kleuren, ons maken wie we zijn.