Saudi-Arabië: geen plek voor haat in onderwijssysteem

Schoolboeken in het onderwijssysteem van Saudi-Arabië hebben aanzienlijke hervormingen ondergaan, waarbij een deel van de haat over joden, christenen, homo’s en anderen is verwijderd.

Het curriculum verwijderde inhoud waarin word opgeroepen tot de doodstraf voor ongelovigen of degenen die de strijd aangingen waarin moslims homo’s, joden, christenen zouden vermoorden. Dat meldt de Israëlische organisatie het IMPACT-se (Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education), in haar vervolg rapport Review of Saudi Textbooks 2020–21.

De boeken die in het curriculum worden gebruikt en vrij toegankelijk zijn in de Arabische wereld, beschrijven nog steeds stereotype christenen en joden als ‘vijanden van de islam’. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat ongelovigen geen goede daden hebben en naar de hel zullen gaan.

Het vervolgrapport van leerboeken Saudi 2020-21 door IMPACT-se, laat zien dat hoewel er veel problematische voorbeelden uit het curriculum zijn verwijderd, er nog enkele overblijven. Het verwijderen van de problematische inhoud moet echter zeker worden gezien als een aanzienlijke verbetering en een bemoedigende ontwikkeling, die een stap in de richting van matiging betekent, aldus IMPACT-se.

Onderwijshervorming is een proces dat in de nabije toekomst zal worden voortgezet als onderdeel van het programma Vision 2030 Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.