10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Saeb Erekat overleden aan coronavirus

De Palestijnse politicus en PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat is vandaag overleden aan de gevolgen het coronavirus.

Erekat was opgenomen in het Israëlische Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem, waar hij werd behandeld. Dit nadat hij ziek werd door een besmetting met het coronavirus en zijn situatie verslechterde.

In 1972 verhuisde Erekat naar San Francisco, Californië, om te studeren. Hij bracht twee jaar door aan City College of San Francisco. Hij voltooide zijn doctoraat in vredes- en conflictstudies aan de Bradford University in Engeland in 1983.

Na het behalen van zijn doctoraat in Engeland, verhuisde Erekat naar de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever om les te geven in politieke wetenschappen aan de An-Najah National University en was hij ook 12 jaar lid van de redactie van de wijdverspreide Palestijnse krant, Al-Quds.

Hij diende als hoofd van het PLO-stuur- en toezichtcomité tot 12 februari 2011. Hij onderhandelde de Oslo-akkoorden met Israël en bleef hoofdonderhandelaar van 1995 tot mei 2003, toen hij ontslag nam uit protest tegen de Palestijnse regering. Hij verzoende zich met de partij en werd in september 2003 herbenoemd.

Erekat was een van de meeste prominente Palestijnse woordvoerders in de westerse media. Hij schreef uitgebreid in de media over de Palestijnse staat en was een uitgesproken criticus van het vredesplan van de Trump.