vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Rutte gebruikt Marokkanen om Wilders te dissen

VVD-leider Mark Rutte vindt dat Geert Wilders, eigenaar van de PVV, eerst sorry moet zeggen tegen de Neder-Marokkanen als hij na de verkiezingen aan de coalitie tafel wil zitten.

Tot nu heeft Wilders geweigerd sorry te zeggen. Sorry is iets typisch Hollands wat na een misstap, overal voor wordt gebruikt. Na sorry wordt het hoofdstuk afgesloten en gaan we tot de orde van de dag.

Tijdens een debat deze week herhaalde Rutte zijn eis aan Wilders. Met sorry wil Rutte Wilders “politiek klem zetten”. Wilders heeft het politieke spel door en weigert sorry te zeggen, omdat de politiek en electoraal prijs voor Wilders te hoog is.

Wilders weet dat als hij sorry zegt -zijn fout toegeeft- dat het gevolgen kan hebben voor zijn rechtszaak bij de Hoge Raad. Door sorry te zeggen erkend Wilders dat hij fout heeft gehandeld met zijn minder, minder Marokkanen-uitspraak.

Stel Wilders zegt sorry, en Rutte kiest na de verkiezingen zonder de PVV een regering te vormen. Het gevolg is dat Wilders wordt uitgesloten van regeringsdeelname, zijn rechtszaak bij de Hoge Raad verliest en in de ogen van zijn achterban op zijn knieën is gegaan voor de Marokkanen of zoals Wilders ze in zijn verkiezingsprogramma noemt: “straatterroristen.”

Ik had gehoopt dat Rutte tijdens het debat zou zeggen: Sorry, de VVD doet geen zaken met Wilders door zijn antidemocratisch en ongrondwettelijk verkiezingsprogramma. Wilders wil een ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering, sluiten van moskeeën en islamitische scholen, verbieden van het drukken en verspreiden van de koran en mensen met een dubbele nationaliteit hun grondrecht ontnemen om niet te mogen stemmen. 

Rutte kan na de verkiezingen met het CDA, D66 aangevuld met de ChristenUnie of de PvdA een regering vormen. Hij kan ook kiezen om op de rechterflank met de PVV, CDA en de ChristenUnie in zee te gaan.

Ik denk dat Rutte zal kiezen voor een brede coalitie met D66, CDA, PvdA en ChristenUnie zonder de PVV. Ervaring leert dat de PVV geen betrouwbaar partner is. Een ‘politieke doodzonde’ in de Nederlandse politiek.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar met de VVD weet je het nooit.