7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Niet populisten, maar journalisten promoten populisme

Het is fascinerend om te zien hoe deze week de vaderlandse media partijoprichter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) aan de schandpaal nagelen.

Veel journalisten van kranten, radio en tv-programma’s, die nu afstand nemen van Baudet en zijn politiek vrienden, waren medeschuldig aan het promoten van zijn antisemitische denkbeelden en islamofobische uitspraken. 

Het interview met Theo Hiddema, van 13 november in het AD en 15 november 2020 in het tv-programma WNL op Zondag, zijn het bewijs van hoe je een zuiver vorm van populisme en islamofobie promoot in een journalistieke jasje.

Het meest pijnlijke feit is dat sommige sleutelfiguren die een prominente rol spelen in de joodse gemeenschap, populisten gebruiken om het antisemitisme binnen de moslimgemeenschap te bestrijden. Nu zij erachter zijn gekomen dat Baudet en zijn vrienden niet oprecht zijn in hun liefde voor de joodse gemeenschap, laten zij hun vallen als een baksteen. Terecht, maar te laat.

Journalisten die populisten en hun gedachtegoed promoten, moeten beseffen dat zij uiteindelijk niet alleen het antisemitisme en islamofobie promoten, waarvan zij zeggen deze te bestrijden, maar ook de polarisatie tussen verschillende groeperingen in onze samenleving voeden.

Het Nederland van 2020 trapt niet meer in “Wir haben es nicht gewusst.”