Netanyahu en bin Zayed voorgedragen voor de Nobelprijs

0
163

Lord David Trimble heeft de premier van Israël en de kroonprins van Abu Dhabi genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

De voordracht van Benjamin Netanyahu en Mohammed bin Zayed Al Nahyan, door Lord Trimble komt nadat Israël de betrekkingen met de VAE heeft genormaliseerd.

Lord David Trimble was samen met wijlen John Hume de architect van het Goede Vrijdagakkoord. Zij ontvingen hiervoor in 1998 de Nobelprijs voor de vrede voor hun inspanningen om een ​​oplossing te vinden voor het conflict in Noord-Ierland.

Als winnaar en houder van de Nobelprijs heeft de voormalige leider van de Ulster partij voor Unionisten (politieke partij in Noord-Ierland), het recht kandidaten voor te dragen aan de Nobelprijscomité.

Op 13 augustus jongstleden werd het Abraham-akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wereldkundig gemaakt. Op 15 september 2020 ondertekenden Israël, de VAE en Bahrein het vredesakkoord in het Witte Huis. 

Israël onderhandelt al sinds begin 1949 met de Arabische landen over erkenning van het bestaansrecht van Israël in ruil voor vrede. Premier Netanyahu doet alles aan om soortgelijke overeenkomsten te sluiten met andere Arabische landen, in het bijzonder Saoedi-Arabië en Marokko.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in