Moslims rouwen om Peter R. de Vries

0
508

Het overlijden van Peter R. de Vries zorgt ook bij Nederlandse moslims voor verdriet en boosheid. Nederland’s bekendste misdaadverslaggever was zeer populair.

Deze populariteit heeft Peter R. de Vries te danken aan zijn gevoel voor rechtvaardigheid, zijn verzet tegen onrecht en het opnemen voor onschuldige burgers die vaak door de rechtsstaat in de steek werden gelaten. Maar ook voor zijn uitgesproken mening tegen politici, journalisten en de overheid die in zijn ogen onterecht Nedermoslims aanvielen en in sommige gevallen zelfs discrimineerden vanwege hun religie.

Zijn populariteit is het bewijs dat bij de meerderheid van de moslims in ons land het niet uitmaakt of je moslim bent of niet. Het gaat er om of je rechtvaardig bent.

Wie denkt dat Peter R. de Vries het alleen opnam voor moslims, heeft het mis. Zijn inzet en verzet tegen criminelen, drugsdealers, ook binnen de Nedermoslim gemeenschap, was helder.

Sinds de aanslag op Peter R. Vries kwam ik zijn naam overal tegen. Bij de Turkse bakker, de Marokkaanse slager, de kapper, in de moskee, voor of na het gebed. Iedereen had het met hem te doen en vond het afschuwelijk dat hem dit overkomen is.

Zijn maatschappelijke en politieke antenne was erg scherp. Hij was de man die vond dat je maar beter duidelijk kon zijn dan om de dingen heen te draaien. Dat schept helderheid en je wist dan ook goed waar je bij Peter R. aan toe was. Hij deed niks tegen zijn gevoel in en bleef trouw aan zichzelf.

Ik herinner mij een gesprek dat ik met hem had tijdens een bijeenkomst van de Kleurrijke Top 100 in Amsterdam. Het ging over het gepolariseerde islamdebat in ons land, de rechtszaak tegen Geert Wilders, discriminatie op de arbeidsmarkt alsook bij de overheid, criminaliteit en terrorismebestrijding.

Ik vroeg hem toen of wij samen op de foto konden met een exemplaar van de Mohammed-glossy. Hij had erover gelezen en vond het een leuk initiatief. Na de foto vroeg ik hem of hij het erg zou vinden als wij de foto zouden plaatsen op de Moslimkrant als onderdeel van de publiciteit campagne rondom de Mohammed-glossy. Nee, daar had Peter geen bezwaar tegen. Er zouden misschien ook negatieve reacties uit de rechtse hoek komen op de foto, zei ik. Met een strak gezicht antwoordde hij: “Nou, ik lees die toch nooit en ik laat mij door niemand de les lezen.”

Wij wensen de familie van Peter R. de Vries veel sterkte toe. We leven met hen mee in hun verdriet en verlies in deze moeilijke periode.