Koning Mohammed VI ontvangt Jared Kushner

0
216

Koning Mohammed VI, vergezeld door kroonprins Moulay El Hassan, ontving dinsdag in het Koninklijk Paleis in de hoofdstad Rabat een Amerikaans-Israëlische delegatie.

Op het paleis waren uitgenodigd Jared Kushner, de schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, de van oorsprong Marokkaans-Joodse, Meir Ben Shabbat, nationale veiligheidsadviseur van Israël en Avrahm Joel Berkowitz de speciaal assistent van de president van de Verenigde Staten en speciaal vertegenwoordiger voor internationale onderhandelingen.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte de koning van Marokko, zijn tevredenheid over de presidentiële proclamatie waarin de Marokkaanse Sahara werd erkend, evenals de maatregelen die zijn aangekondigd voor de hervatting van de samenwerking met Israël.

De koninklijke ontvangst was een gelegenheid om opnieuw te bevestigen dat alle beslissingen en maatregelen die zijn aangekondigd tijdens het telefoongesprek van 10 december tussen de koning van Marokko en president Donald Trump, door alle partijen, volledig zullen worden uitgevoerd.

De maatregelen hebben betrekking op de machtiging van Israëlische luchtvaartmaatschappijen om leden van de Marokkaans-Joodse gemeenschap en Israëlische toeristen naar Marokko te vervoeren, de volledige hervatting van diplomatieke en officiële contacten en betrekkingen met Israël en de bevordering van economische samenwerking en om verbindingskantoren in Rabat en Tel Aviv te heropenen.

Meir Ben-Shasbbat onderstreepte de belangrijke rol van de koning en de bijzondere banden die hij heeft met de Marokkaans-Joodse gemeenschap en in het bijzonder met leden die politiek, economisch en cultureel verantwoordelijke posities bekleden in Israël.

Aan het einde van de bijeenkomst werd in aanwezigheid van de Koning een gezamenlijke verklaring ondertekend tussen Marokko, de Verenigde Staten en Israël door het hoofd van de regering, premier Saad Eddine El Otmani, Jared Kushner en Meir Ben-Shabbat.

Adam Seth Boehler, CEO van de Internationale Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingssamenwerking in Amerika (DFC), heeft verschillende contracten getekend ter waarde van $ 5 miljard aan investeringen. DFC gaat een afdeling openen in de Amerikaanse ambassade in Rabat. 

Mohammed VI herhaalde dat de Palestijnse kwestie zijn aandacht heeft. De oplossing moet volgens hem gevonden worden in een tweestatenoplossing, die in vrede en veiligheid leven. Volgens de koning zijn onderhandelingen tussen Palestijnen en Israëliërs de enige manier om tot een alomvattende en definitieve regeling te komen.

Bij de bijeenkomst in het paleis in Rabat waren ook aanwezig Fouad Ali El Himma, adviseur en rechterhand van de Koning en Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in