vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Khadija Arib en Martin Bosma; dat is pas nieuwe politiek

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg koos eieren voor haar geld en trad zaterdag af.

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, zal conform het reglement van orde zo spoedig mogelijk een profielschets vaststellen. Vervolgens stemt de Kamer over de functieomschrijving en kan de vacature
worden opengesteld. Maar zover is het nog niet.

De verkiezing van een nieuwe voorzitter is altijd een politieke afweging. Meestal wordt de voorzitter uit het midden van de coalitiepartijen benoemd. PvdA-Kamerlid Khadija Arib trad de afgelopen drie jaar op als plaatsvervangende voorzitter voor Van Miltenburg.

De VVD zal water bij de thee doen en het voorzitterschap aan de PvdA gunnen. In ruil hiervoor zal de PvdA een oogje dicht doen tijdens het debat van aanstaande woensdag in de Kamer over de Teevendeal. Zo gaat het in Den Haag; voor niks gaat de zon op.

Een ander kandidaat is PVV’er Martin Bosma. Hij was naast Arib een frequente vervanger van Van Miltenburg. Het probleem is dat de voorzitter naast debatleider ook het boegbeeld is van de Kamer en is namens de Kamer ook de baas van alle Kamer medewerkers. De voorzitter ontvangt ook delegaties uit het buitenland namens de Kamer. Gezien de afkeer van de PVV van de islam kan dit weleens tot een rel leiden. Met Bosma weet je het nooit.

Toch is het strategisch niet slecht als de Kamer voor Bosma kiest. Zo raakt de PVV haar ideologische leider kwijt, verdwijnt hij op de achtergrond en wordt hij zo monddood gemaakt. Immers de voorzitter hoort boven de partijen te staan. Bosma kan dus niet meer lukraak twitteren over alles wat des islam is.

Eerst zal de PvdA achter de schermen zaken moeten doen met Wilders. Wij steunen Bosma als nieuwe voorzitter op voorwaarde dat Arib vicevoorzitter mag aanblijven. De samenwerking tussen Bosma en Arib achter de schermen kan nog wel eens de PVV en de PvdA op bepaalde belangrijke politiek momenten goed van pas komen.