donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Kabinet verplicht negatieve PCR-verklaring

Het kabinet heeft vandaag besloten dat met ingang van 29 december 2020, 00.01 uur voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om naar Nederland terug te kunnen vliegen bijvoorbeeld uit Marokko of Turkije.

Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantiane van 10 dagen; de negatieve PCR-testverklaring test voor boarding vervangt deze quarantaine niet.

 Via een aanwijzing worden luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR- testuitslag. Deze moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland worden afgenomen. Wanneer iemand niet in het bezit is van de negatieve testuitslag, mag hij of zij niet mee vliegen.

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om de bovengenoemde verscherping van de inreisvereisten ook in te voeren voor EU-passagiers die via andere vormen van collectief vervoer naar Nederland reizen, zoals trein, bus en schip. Zo is dit voor bijvoorbeeld Nederlanders naar België toe al het geval.