10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Imam Khalil El Moumni overleden

Khalil El Moumni (1941) ex-imam van de Annasr-moskee in Rotterdam-West is vandaag in Marokko, in zijn geboortestad Oujda, overleden.

De imam was één van de bekendste imams in Rotterdam en Nederland binnen de Marokkaanse gemeenschap. Zijn vrijdagpreken en lezingen waren erg populair en trokken veel gelovigen uit heel Zuid-Holland en Nederland. De inhoud ging vaak over maatschappelijke onderwerpen waar gelovigen dagelijks mee te maken krijgen.

El Moumni, stond in mei 2001 in het middelpunt van media en politiek aandacht vanwege zijn uitspraak over homoseksualiteit, dat hem openlijk in conflict bracht met de politicus, auteur en columnist Pim Fortuyn.

De rechtbank in Rotterdam en het gerechtshof in Den Haag spraken El Moumni in 2002 vrij van de beschuldiging van discriminatie. Zijn uitspraken vielen volgens de rechters onder de vrijheid van godsdienst.

Net voor zijn 65e beëindigde El Moumni zijn 46-jarige loopbaan met zijn laatste dienst in de Annasr-moskee op 23 juni 2006. Hier riep hij de gelovigen op de moskee ook te gebruiken voor maatschappelijke activiteiten en niet alleen voor gebed.

Het lijk van imam El Moumni gedragen door gelovigen onderweg naar de begraafplaats. Foto: de Moslimkrant.

De imam werd vandaag begraven onder grote belangstelling van de inwoners van Oujda. Het lijk van de imam werd, volgens islamitische geloof, gedragen door gelovigen naar de begraafplaats. Het is een verplicht de overledene te dragen en zijn begrafenisstoet te volgen. Dit is één van de rechten die de overleden moslim heeft ten opzichte van levende moslims. 

Binnen de Nederlands moslimgemeenschap genoot El Moumni veel respect.

Noot: De redactie dank fotograaf Peter Blok voor het mogen gebruiken van het beeldmateriaal.