7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Grote steden willen meldplicht discriminatie

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht pleiten voor een meldcode en -plicht voor discriminatie en racisme. Die zou moeten gelden voor sectoren arbeid, inkomen, huisvesting en onderwijs.

Dat schrijven de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4) die over discriminatie gaan in een brief aan minister Ollongren. Ze stellen voor, onder regie van de aangekondigde nationaal coördinator discriminatie en racisme, een landelijke meldcode en -plicht in te voeren. Volgens de wethouders is bijvoorbeeld de uitzendbranche niet bereid om discriminatie proactief te melden zolang hiervoor een wettelijke basis ontbreekt.

Eerder dit jaar ontstond een wereldwijd debat over discriminatie en racisme. In verschillende steden gingen duizenden mensen de straat op om zich uit te spreken tegen racisme. ‘De Black Lives Matter-beweging vestigde eens en te meer de aandacht op het diep en wijdverspreide probleem van racisme en discriminatie in onze maatschappij.

De erkenning van het probleem alleen is onvoldoende, zo benadrukt wethouder Bert Wijbenga, handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven in Rotterdam.