Erkenning van Marokko over de Westelijke Sahara, een positieve stap

Louis Michel, de voormalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Jacques Brotchi, de erevoorzitter van de Belgische Senaat, hebben zaterdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin ze het voorstel voor autonomie van Marokko steunen als een haalbare manier om het conflict over de Westelijke Sahara te beëindigen.

Hieronder kunt u de verklaring van de twee vooraanstaande Belgische politici lezen;

In de politiek is ‘momentum’ alles: “maar het is belangrijk dat we de noodzaak begrijpen om met de stroom van de geschiedenis mee te gaan.”

Daarom richten we ons momenteel op de kwestie van de toekomst van de Westelijke Sahara, een regio die door de jaren heen werd verwoest met conflicten, diplomatieke overeenkomsten tussen Algerije, Spanje, Mauritanië en Marokko, en maar al te vaak ten koste van de lokale bevolking. Bevolking, die recht zou moeten hebben op een redelijke verwachting van een waardig leven, vrede en een veelbelovende toekomst. 

Wij zijn van mening dat het proces van dit geschil nieuw leven moet worden ingeblazen om een ​​einde te maken aan destabiliserende acties in de bijzonder strategische en gevaarlijke regio Sahel-Sahara. De toekomst van Europa hangt af van stabiliteit in Afrika, en vooral in deze belangrijke regio, door velen gezien als de grens van Zuid-Europa.

De regering-Biden, die zich terdege bewust is van de hoge inzet, lijkt het Marokkaanse karakter van de Sahara niet in twijfel te willen trekken.

Diplomatieke inspanningen, hoe prijzenswaardig ze ook mogen zijn, maken het niet mogelijk om dit bevroren conflict tussen het Koninkrijk Marokko en de Saharaanse separatisten, gesteund door Algerije, te deblokkeren. Het houden van een zelfbeschikkingsreferendum door de VN lijkt grotendeels te zijn opgegeven en komt niet meer aan de orde in VN-teksten.

Het uitroepen van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek door het Polisario Front in 1976, gesteund door een afnemend Algerije, had niet het verhoopte antwoord. Steun voor dergelijke separatistische bewegingen en hun tactieken, zowel in Europa, de Arabische wereld en Afrika verzwakt, de ministeriële conferentie ter ondersteuning van het autonome initiatief onder de soevereiniteit van Marokko die op 15 januari werd gehouden onder auspiciën van Marokko de Verenigde Staten. Bij gelegenheid beloofden de deelnemers ‘ te pleiten voor een oplossing uitsluitend gebaseerd op het Moroccan Autonomy Initiative’.

We zien dat de wereld langzaam maar zeker op weg is naar de erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, een positieve stap om geografische, politieke en geostrategische redenen.

Het is de hoogste tijd dat de Europese Unie, als mondiale speler, zich op het wereldtoneel positioneert door de oplossing van het conflict te bevorderen. “Veiligheid in Afrika is een voorwaarde voor Europese veiligheid”, en de Sahel en de Maghreb zijn vitale regio’s voor de duurzaamheid en veiligheid van ons continent.

Marokko, een bevoorrechte en betrouwbare partner van de EU, een dynamisch en toekomstgericht land, is nu een belangrijke regionale speler geworden bij het creëren van de voorwaarden voor een realistische, veilige, duurzame en effectieve politieke oplossing voor de Westelijke Sahara.

De Marokkaanse diplomatie van de Afrikaanse Unie is bijzonder actief geweest en verwelkomde een aantal Afrikaanse ministers tijdens officiële bezoeken. De invloed ervan op het continent kan worden gemeten aan het aantal consulaten dat sinds 2019 is geopend (momenteel 20 VN-lidstaten) in de steden Dakhla en Laäyoune. 

Louis Michel, voormalig staatsminister en Jacques Brotchi, erevoorzitter van de Belgische Senaat.