vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

De Marokkaanse premier Benkirane toont zich een cowboy

De Marokkaanse premier toont zich in houding en gedrag steeds meer een cowboy. Dat is niet goed in een land dat haar stabiliteit boven alles heeft verheven. De inkt van de stembusuitslagen is nog niet droog of hij slaagt erin om dat beetje vertrouwen in de politiek weg te spoelen.

In Marokko geldt de vuistregel van hoe meer macht, hoe ruwer het taalgebruik. Grofgebekt staat voor macht tegenover de ander. Zo werkt de politie, de rechtelijke macht, het onderwijs en zo werkt ook de regering. Ook ministers zetten hun argument kracht bij door gebruik van onwelvoeglijke taal.

Benkirane, de minister-president van Marokko is geen uitzondering op deze regel. Zijn taalgebruik is nauwelijks te onderscheiden van dat van Henk van het Lagerhuis. Zijn manieren zijn van een zeer bedenkelijk niveau. Hij mag dan humor hebben, maar hij maakt daarbij geen onderscheid tussen een parlementsmicrofoon en zijn buurtcafé om de hoek.

Geen enkele zetel gegund
Bij de verkiezingen van 4 september kwam 55% van de kiezers uit de stad en 45% uit de agrarische regio’s. Een beetje minister-president zou tevreden vaststellen dat hij in de grote steden heeft gewonnen en de winnaars in de agrarische regio’s geluk wensen met hun overwinning. Maar nee, hij gunt zijn concurrenten blijkbaar geen enkele zetel. Een lekkere democraat ben je dan. 

Kijk, dat Chabat van de Istiqlal-partij nog steeds denkt dat Fez de hoofdstad van Marokko is, is zijn probleem. Had-ie maar zijn school moeten afmaken. Maar een minister-president haalt het toch niet in zijn hoofd om de duizenden politici en bestuurders letterlijk als een groep op de vlucht geslagen boeven neer te zetten. Zelfs als dat deels het geval is -en hij kan dat beter weten dan ik- is dat taalgebruik een minister-president onwaardig. Slecht voor het ambt, slecht voor de geloofwaardigheid van de politiek en vooral een klap in het gezicht van vele miljoenen kiezers die -volgens Benkirane- hebben gestemd op deze op de vlucht zijnde boeven. 

Boosaardig
Had dat dan eerder gezegd. U bent als minister-president verantwoordelijk voor de gang van zaken rond verkiezingen. Waarom zouden deze mensen de volgende keer stemmen (als het waar is wat Benkirane zegt)?

Benkirane heeft -zoals gezegd- humor. Hij zei vorig jaar in het parlement letterlijk: die van mij is groter dan die van jou. Het parlement lag in een deuk. Met zijn opmerking over de boeven bedoelt hij dat de partijen die nu op het platteland hebben gewonnen, voorheen de stad regeerden, maar daar nu door de partij van Benkirane zijn verslagen. Maar om je zo negatief en onbetamelijk uit te drukken, zegt ook iets over het bijna boosaardige van deze man.

Ga maar na: als je als premier geen felicitaties voor je opponent over hebt, als je het niet over je lippen kunt krijgen om te zeggen dat de tegenpartij ook groot is (en dat is hij duidelijk), en als je je aanmatigend en minachtend tegenover het parlement gedraagt, hoe democratisch ben je dan eigenlijk? In zijn gedrag toont hij zich in elk geval een cowboy.