Bouchallikht eerste Kamerlid met hoofdbedekking

Gisteren maakte GroenLinks haar concept kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen bekend. In de top-10 staan twee nieuwkomers waarvan één Senna Maatoug op vijf, nu beleidseconoom bij het ministerie van Financiën. 

De Amsterdamse klimaatactivist Kauthar Bouchallikht staat op negen. Als Bouchallikht wordt gekozen, zou zij het eerste Kamerlid zijn dat een hoofdbedekking draagt, een unicum voor Tweede Kamer.

Op het eerste oog voldoet de lijst van GroenLinks aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van diversiteit en inclusie. Wie dieper kijkt komt de conclusie dat netto de top van de fractie vooral wit en Randstedelijk is. Verder valt het op dat veel Neder-Marokkanen op de lijst staan. 

Momenteel heeft GroenLinks veertien Kamerleden waarvan twee een niet westerse achtergrond hebben, te weten Jesse Klaver en Nevin Özütok. Op de conceptlijst staat Nevin Özütok op plek zeventien en zal daarom ongetwijfeld niet meer terugkeren in de kamer. 

Mocht GroenLinks de huidige veertien zetels behouden dan krijgt de fractie vier Kamerleden met een allochtone achtergrond.