Aspirant-moslimomroepen verdelen gemeenschap

0
173

Afgelopen maanden werd bekend gemaakt dat er drie organisaties, M24, Islamomroep en Moslimmedia, een gooi doen naar de felbegeerde uitzendlicentie om radio en tv-programma’s te maken namens de Neder-moslimgemeenschap.

Naar aanleiding hiervan kregen wij veel vragen van lezers die zich afvragen welke relatie de Moslimskrant heeft met deze organisaties. De Moslimkrant is op geen enkele manier betrokken bij de aspirant-omroepen, ook niet als concurrent.

Moskeeën zijn niet de baas
Volgens de informatie op de website van M24 gaat het om betrokkenen van diverse culturele achtergronden met media ervaring. M24 koerst af op programma’s met een moslim-multicultureel karakter. Op social media presenteert M24 zich als omroep die het qua inhoud beter kan en wil doen dan de veel geplaagde tv-programma’s (voor moslims) de Nieuwe Maan van de NTR.

Volgens de woordvoerder Fouad Sidali, is M24 niet verbonden aan een bevolkingsgroep of geloofsstroming. „We gaan niet programma’s maken vanuit de islam. Misschien doen we wel een keer een wedstrijd Koran citeren, The Voice of Imam, maar we werken niet met een moskee die bepaalt wat we uitzenden.”

Halal-commissie
De mensen achter de Islamomroep hebben geen journalistieke of media ervaring. Dat geldt zowel voor de voorzitter van de Raad van Toezicht als voor de initiatiefnemer, Azzedine Karrat, onder andere werkzaam als externe voor de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) bij het Ministerie van Sociale Zaken waar hij een onderzoek heeft afgerond naar moslimjongeren die het salafisme hebben verlaten.

Volgens de website wil de imam programma’s maken vanuit religie, of beter gezegd gebaseerd op religie, onder toezien van een religieuze commissie, oftewel de halal-commissie. 

De Aspirant-omroep komt sinds de lancering (juli dit jaar) niet verder dan ongeveer 14.000 leden. Met een beetje kennis en inzicht in de moslimgemeenschappen kon men weten dat het erg lastig is om de benodigde 50000 duizend betalende leden binnen te halen. En wel om de volgende redenen.

  1. Zonder de betrokkenheid van de Neder-Turkse organisaties is (voorlopig) een moslimomroep met 50000 betalende leden niet haalbaar.
  2. De grondslag waarop Karatt programma’s wilt maken past niet binnen de politieke en maatschappelijke verhoudingen in Nederland.
  3. De mokerslag voor de Islamomroep is de promotie van en door, wat het NCTV en de AIVD, de salafistische aanjagers en hun organisaties noemen.
    Bron: Islamomroep

Een strategisch adviseur die voor de overheid werkt: “Denk niet dat de overheid een aspirant-omroep die gepromoot wordt door salafistische aanjagers en hun organisaties gaat subsidiëren. De Parlementaire Ondervraging Commissie Ongewenste Beïnvloeding uit onvrije landen is in het leven geroepen om de rol en invloed die de aanjagers hebben op moslimjongeren te beperken, niet om te promoten.”

Samenwerking
Hoe is het mogelijk dat moslimpartijen die zeggen programma’s te willen maken voor moslims niet met elkaar kunnen samenwerken?

Volgens ingewijden heeft het niet alleen te maken met grote ego’s, maar ook met de journalistieke koers van de toekomstige omroep. De centrale vraag is ga je programma’s maken vanuit journalistiek of religieuze bril en hoe onafhankelijk zijn journalisten als zij onder een halal-commissie moeten functioneren?

Conclusie
Met de huidige stand van zaken komt helaas geen moslimomroep. Dit is niet alleen de schuld van de initiatiefnemers, maar ook van de Neder-moslims. Dat moslimpartijen niet kunnen samenwerken daar smullen ze bij de NPO, het Commissariaat voor de Media en de NTR van. Bij de Nieuwe Maan kunnen ze tot 2026 feestvieren.

Neder-moslims kunnen het feestje van de Nieuwe Maan alsnog verpesten. Ze hebben tot 31 december 2020 tijd om lid te worden van een moslimomroep. 

Voor meer informatie zie:
https://www.omroepm24.nl/

https://www.islamomroep.nl/

https://www.moslimmedia.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in