Amerika erkent soevereiniteit Marokko over de Sahara

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat hij een overeenkomst had ondertekend waarin staat dat Amerika de soevereiniteit van Marokko over de Marokkaanse Sahara erkent.

Trump zei in zijn tweet op Twitter: “Vandaag heb ik een verklaring ondertekend waarin ik de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erken. Marokko’s serieuze en realistische voorstel voor zelfbestuur is de enige basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing om blijvende vrede en welvaart te bereiken.

Volgens Sky News Arabia voegde hij er in een derde tweet aan toe: “Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777, en het is gepast dat we de soevereiniteit over de Sahara erkennen.”

Amerikaanse consulaat Dakhla
 Trump heeft, volgens een koninklijke verklaring uit Rabat, de Marokkaanse Koning Mohammed VI per telefoon laten weten dat de Verenigde Staten een ​​consulaat gaan openen in de stad Dakhla, om Amerikaanse investeringen aan te moedigen en de economische en sociale ontwikkeling te bevorderen, ten behoeve van de inwoners van de zuidelijke provincies.

Amerika is nu het enige westerse land dat de Marokkaanse soevereiniteit over de Marokkaanse Sahara erkent. De president-elect Biden zal na zijn aantreden in januari moeten beslissen of hij het besluit van Trump terugdraait. Een dergelijke stap zou voor Biden niet gemakkelijk zijn door de macht van de Israël-lobby in Amerika.

De erkenning van de Sahara als onderdeel van Marokko is een grote verschuiving in het Amerikaanse buitenlands en veiligheidsbeleid en een belangrijke diplomatieke prestatie van en voor Marokko.