vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Zwarte Piet niet meer welkom in De Bijenkorf

De Bijenkorf stopt met het gebruik van Zwarte Piet.  Voortaan worden tijdens de feestdagen gouden exemplaren van de wel bekende ‘klimpieten’ gebruikt.

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen ook bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. ,,We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect.

We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families”, aldus de onderneming.

Andere uitingen of producten met traditionele pieten had De Bijenkorf al niet in zijn winkels. Voor de intocht van Sinterklaas en de evenementen daar rondom, volgt De Bijenkorf zoals voorheen het beleid van de lokale gemeenten.

Tegenstanders van Zwarte Piet laten weten het goed nieuws te vinden dat de traditionele klimpiet goudkleurig wordt gemaakt. Ook zeggen ze het jammer te vinden dat De Bijenkorf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.

Dat zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter tegen AT5. ‘Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet.’

Het zou de winkelketen volgens de zegsman sieren als ze de verandering op een manier hadden aangekondigd die ‘inspirerend is voor andere multinationals’. ‘We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven.’ De aangiften die onlangs tegen onder meer de Bijenkorf zijn gedaan, blijven volgens de zegsman staan.