7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Zuid-Afrika wil niet dat Miss Zuid-Afrika naar Israël gaat

De Zuid-Afrikaanse regering trekt haar steun en die van Zuid-Afrika in, van de organisatie van Miss Zuid Afrika-verkiezingen.

De organisatie achter Miss Zuid-Afrika kreeg veel kritiek na de aankondiging dat Miss Zuid-Afrika 2021, Lalela Mswane, zou deelnemen aan Miss Universe 2021, georganiseerd in Israël.

Nadat de regering haar steun aan de Miss Zuid-Afrika-verkiezing heeft ingetrokken, heeft de organisatie, ondanks de kritiek en oproepen om de competitie te boycotten, de stilte op de sociale media verbroken, met een Instagram-bericht dat Lalela Mswane met deelnemers uit bijna 70 landen zal deelnemen aan de Miss Universe-verkiezing die op 13 december in Israël wordt gehouden.

In een poging om aan te tonen wat deelname aan Miss Universe betekent voor Zuid-Afrikanen en vele anderen over de hele wereld, werd de organisatie van Miss Zuid-Afrika-verkiezingen verwijzen naar de uitspraak van de Zuid-Afrikaans geestelijke, mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar voor de vrede emeritus aartsbisschop Desmond Tutu.

De zeer populaire Tutu, persoonlijke vriend van de eerste zwarte President van Zuid Afrika, Nelson Mandela, zei: “Israël is schuldig aan apartheidsbehandeling van Palestijnen. De vernedering van de Palestijnen is bekend bij alle zwarte Zuid-Afrikanen die werden bijeengedreven en lastiggevallen en beledigd en aangevallen door de veiligheidstroepen van de apartheidsregering.”

“Door zich terug te trekken, zal Miss Zuid Afrika’s reputatie en algemene status in Zuid-Afrika en internationaal veel verder gevorderd zijn in vergelijking met een eenmalige gebeurtenis die rampzalig kan zijn voor haar toekomst en publieke status als jonge, zwarte vrouw.” Aldus minister van Sport, Kunst en Cultuur, Nathi Mthethwa.