Voor het eind van de vastenmaand zijn moslims verplicht aalmoezen (zakat) te doneren, de zogeheten zakat l’fitr.
Er zijn verschillende soorten zakat. Naast zakat l’fitr is ook de inkomsten aalmoezen (zakat l’maal) deze moet in de maand Asjoera van de islamitische kalender, worden uitgeven en bedraagt 2,5 procent van de nettowinst winst.
Voor het bepalen van de hoogte van de zakat bestaan strenge regels. De verplichte aalmoes/zakat is een van de vijf zuilen van de islam: Zakat is een ‘reiniging’ in de vorm van verplichte aalmoezen aan de armen. Het dient als boetedoening voor de zonden.
Zo tonen moslims hun waardering voor de zegeningen die God hen heeft gegeven. Door zakat te delen met de armen toont men aan niet zelfzuchtig is. Zakat wordt gegeven aan mensen die afhankelijk zijn van anderen, mensen met schulden, armen of vluchtelingen.
Meestal geven moslims zakat l’fitr in de laatste week vanwege de vastenmaand. Dit heeft vooral te maken met zegeningen van van de maand zelf en de Waardevolle nacht/ Leilatou Al-Qadr. De Waardevolle nacht is de nacht dat de Koran op de Profeet werd neergedaald in de maand Ramadan.
De Waardevolle nacht vindt plaats in de laatste tien dagen van de ramadan op de oneven dagen; de 21ste, 23ste, 25ste of de 27ste vastendag. Het bedrag voor zakat l’fitr is dit jaar voor vastgesteld op een minimum van 5 euro per gezinslid. Meer geven mag altijd.
Fidya
Naast de zakat l’fitr zijn praktiserende moslims, die niet kunnen vasten, verplicht om een fidyah aan de armen te geven, zodat ook zij over genoeg middelen beschikken om het vasten te kunnen verbreken. Met het doneren van de fidyah koopt deze groep als het ware de dagen uit die zij niet hebben of kunnen vasten. Dit jaar varieert de fidyah tussen minimaal 3 euro en max 5 euro per dag. Meer geven mag altijd.
In de Koran zegt God:
“…degenen die alleen met grote moeite kunnen vasten, kopen het af door een behoeftige te voeden.” (Soerat al-Baqarah: 184/Hoofdstuk De Koe, Vers 184)