De Ramadan 2017 komt aanstaande zondag of maandag tot een einde. Aan het einde van de maand Ramadan is elke moslim verplicht om Zakaat ul-Fitr – De aalmoesbelasting ter verbreking van de gezegende maand Ramadan – uit te geven.
De aalmoesbelasting ter verbreking van de maand Ramadan is zo genoemd omwille van de verbreking van het vasten, de naam is dus verbonden met de oorzaak. De verplichting is ingesteld om het herstellen van de tekortkoming van en tijdens het vasten en als reiniging var de zonden en als voedsel voor de behoeftigen.
Het is niet toegestaan om Zakaat ul-Fitr uit te geven in geld, meubels, kleding, veevoer en dergelijke. Dit druist in tegen wat de Profeet Mohammed heeft bevolen. De Profeet heeft gezegd: “Wie een daad verricht die niet in overeenstemming is met onze zaak, het zal van hem verworpen worden.” Oftewel, het wordt niet geaccepteerd van hem.
Er bestaat echter een meningsverschil onder de geleerden over het uitgeven van Zakaat ul-Fitr in geld.
De eerste mening is dat dit niet is toegestaan. Dit is de mening van de wetschool van imam Maalik. De tweede mening is dat het toegestaan is om het in geld uit te geven. Dit is de mening van de Hanafie wetschool. De derde mening is dat het toegestaan is om dit in geld uit te geven wanneer daar behoefte aan is of wanneer daarmee een belang wordt gediend. Dit is een uitspraak in de wetschool van imam Ahmad en ibn Taymiyah.
In Nederland geven de meeste moslims hun aalmoesbelasting in geld uit meestal bedraagt deze vijf euro per persoon. Dus iemand met een gezien – bestaande uit vier personen – geeft twintig euro weg. Het geld wordt vaak naar familieleden die het minder hebben gestuurd in het moederland.
Maar ook moskeeën krijgen vaak de aalmoesbelasting ter verbreking van de maand Ramadan. Dat komt omdat in Nederland de moslims op de hoogte zijn van de scheiding tussen Kerk en Staat. De moskeebesturen gebruiken het geld voor onderhoud of andere zaken binnen de moskee.
Het is verplicht om Zakaat ul-Fitr vóór het gebed van Ied ul-Fitr (Suikerfeest) uit te geven. Het is niet toegestaan om Zakaat ul-Fitr een dag of twee van te voren uit te geven.