"Yassin Elforkani spreekt niet namens alle imams"

0
58

In dagblad Trouw verscheen op donderdag 18 februari 2016 een interview met Yassin Elforkani. Daarin zegt hij in een gesprek met enkele imams het bestaan van een verband tussen terrorisme en islam had verkondigd en dat zij dit niet hebben tegengesproken.

Elforkani in Trouw: “We moeten erkennen dat IS te maken heeft met islam. Moslims duwen het liever weg, zeggen: dat hoort niet bij ons, en denken dat het probleem daarmee opgelost is. Toch zie ik het bewustzijn hierover toenemen. Kort nadat ik hierover een debat begon, waarin ik zei dat terrorisme wel degelijk met de islam te maken heeft, had ik een gesprek met een groep imams. Niemand van hen zei: Het klopt niet wat je zegt. Er was maar één imam die zei: ‘Yassin, moet je dat nou per se zeggen?'”

De Vereniging Imams Nederland voelt zich genoodzaakt om te reageren op de uitspraken van Yassin Elforkani in Trouw. 

Volgens Charif Slimani, imam in Brabant en secretaris van de Vereniging Imams Nederland, is geen enkele imam het eens met deze visie van Elforkani: “Hoe kan Elforkani deze visie over alle imams generaliseren in plaats van die aan de betrokken individuen toeschrijven?

“Als Elforkani de waarheid spreekt, laat hem de namen en de werklokatie van deze imams bekendmaken met wie hij het gesprek heeft gehad. Tevens is de precieze uitspraak waar deze imams mee hebben ingestemd uiterst van belang en waarover ze Elforkani goedkeuring hebben gegeven om dit bekend te maken in de publiciteit. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het hier enkel om de eigen standpunten van Elforkani en zijn positie in het debat.”

Slimani: “Het standpunt van de Vereniging Imams Nederland, die het imamschap decennia lang werkelijk in praktijk uitoefenen, is gelijk aan het standpunt van de islamitische geleerden en tevens van verstandige moslims en de billijken onder de niet-moslims. Allen vinden ze de islam een religie van vrede, barmhartigheid, liefde, vriendelijkheid en solidariteit, zoals dit is verkondigd in de ondubbelzinnige verzen van de Koran.

Indien geweld, terrorisme of extremisme wordt gepleegd door personen die zich met de islam associëren, dan hebben wij altijd verkondigd de daden aan de betreffende dader(s) toe te schrijven en niet aan de religie of een volk. Niemand is belast met de last van een ander. Dat is terug te vinden in de Koran, vers 17:15.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in