10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Woede om tweet Chinese ambassade over Oeigoeren

Een tweet van de Chinese ambassade in de VS, waarin wordt beweerd dat Oeigoerse moslimvrouwen die in interneringskampen in de provincie Xinjiang in China worden vastgehouden, “geëmancipeerd” zijn en “geen machines meer zijn voor het maken van baby’s”, wordt op internet breed bekritiseerd.

“Studies tonen aan dat tijdens het proces van het uitroeien van extremisme, de geesten van Oeigoerse vrouwen in Xinjiang geëmancipeerd werden en gendergelijkheid en reproductieve gezondheid werden bevorderd, waardoor ze niet langer machines voor het maken van baby’s waren. Ze zijn zelfverzekerder en onafhankelijker ‘, luidde de tweet .

Op Twitter hebben velen geschokt gereageerd op de tweet en het “gruwelijk” genoemd. Gebruikers eisen van het sociale mediaplatform om de tweet te verwijderen of waarschuwen dat de informatie die in de tweet staat op feiten moet worden gecontroleerd. 

Het nieuwsartikel waarnaar in de tweet van de ambassade wordt verwezen, citeert een rapport van het Xinjiang Development Research Center, dat beweert dat de “uitroeiing van extremisme” Oeigoerse vrouwen meer autonomie heeft gegeven bij het al dan niet krijgen van kinderen.

Het artikel ontkende dat de daling van het geboortecijfer en de natuurlijke bevolkingsgroei het gevolg was van gedwongen sterilisatie. Er zijn aanwijzingen gevonden van gedwongen sterilisaties van moslims in Xinjiang. Vorig jaar vertelde een Oeigoerse  lerares aan de  krant Guardian dat ze gedwongen was gesteriliseerd in het kader van een overheidscampagne om de geboortecijfers van vrouwen uit moslimminderheden te onderdrukken.

Rapporten melden dat de afgelopen jaren ongeveer een miljoen Oeigoeren zijn vastgehouden in wat de Chinese regering “heropvoedingskampen” heeft genoemd, die volgens China een noodzakelijke maatregel zijn tegen “terrorisme”.