De fundamentele ongelijkheden in Westkaai

0
75

Theater Utrecht presenteert het beruchte Westkaai van de Franse auteur Bernard-Marie Koltès. Dertig jaar na het verschijnen van het stuk neemt Delpeut (die recent de Regieprijs 2016 won) in een filmische enscenering dit zinderende materiaal opnieuw ter hand.

Het verhaal
Westkaai speelt zich af aan de rafelranden van een grote Europese stad. Een scala aan ontheemde figuren ontmoet elkaar bij een loods in een verlaten havengebied, waar geen toekomst of vertrek meer mogelijk lijkt. Aan de ene kant zien we een rijke zakenman (Koch) die op de vlucht is voor de gevolgen van zijn inhaligheid. Samen met zijn persoonlijk assistente (Monique) zoekt hij een uitweg uit de zinloosheid van zijn bestaan. Aan de andere kant staat een immigrantengezin (Cecile en Rodolfe en hun kinderen Charles en Claire). Zij proberen aan de rand van het steile Westen een nieuw bestaan op te bouwen. En daartussen scharrelen Fak en de donkere, zwijgende Abad van dag tot dag hun zaakjes bij elkaar.

De stukken van Koltès hebben vele betekenislagen. Ze raken aan grote thema’s als (post) kolonialisme en kapitalisme, aan migratie en racisme en aan de fundamentele ongelijkheden die aan de basis van de huidige wereldorde liggen. Westkaai is daarmee verbazingwekkend visionair gebleken: de wereld zoals Koltès die meer dan dertig jaar geleden beschreef, is de wereld van nu. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in