Al tien jaar bestudeert het Wereld Economisch Forum (WEF) de genderkloof wereldwijd.
Op Internationale Mannendag publiceert het WEF een rapport over de kloof op het vlak van onderwijs, gezondheid en politiek. Maar vooral de economische cijfers springen in het oog.
Zo zal het nog meer dan honderd jaar duren voordat mannen en vrouwen wereldwijd evenveel betaald krijgen voor hetzelfde werk.
In het rapport worden de 145 onderzochte landen gerangschikt volgens hoe ‘vrouwvriendelijk’ zijn, op basis van economische, onderwijs-, gezondheid- en politieke indicatoren. De top vijf maakt vier Scandinavische landen uit (IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden), gevolgd door Ierland op een vijfde plaats. De lijst wordt gesloten door Iran, Tsjaad, Syrië, Pakistan en Jemen.
Wat vrouwen vandaag betaald krijgen, is het bedrag dat mannen tien jaar geleden op hun loonbrief zagen staan, berekende het WEF. Het loon van vrouwen is traditioneel lager, omdat vrouwen meer in ‘zachte’ sectoren werken waar minder betaald wordt en omdat velen nog deel- of halftijds werken.
‘Als alles gelijk blijft’, zal het nog 118 jaar duren voor mannen en vrouwen gelijk verloond worden. Het dichten van de loonkloof is sinds de economische crisis in 2008 zo goed als stilgevallen.