Werken in plaats van een uitkering

0
126

De gemeente Oude IJsselstreek wil dat bijstandsgerechtigden vanaf volgend jaar geen uitkering maar een arbeidsovereenkomst krijgen. Wat bijstandsgerechtigden normaal aan uitkering krijgen, ontvangen ze dan als salaris.

Alle inwoners die vanaf volgende jaar zonder werk zitten, krijgen geen uitkering meer maar een contract.  Wethouder Bert Kuster, zorg en ondersteuning: ‘Als je een uitkering krijgt, klinkt dat een beetje als het handje ophoudenm, als werknemer word je gelijkwaardig behandeld.’

In een normale arbeidsrelatie kunnen mensen ontslag nemen of ontslagen worden. Hoe de wethouder dit wil oplossen, is nog niet duidelijk. Vakbond FNV: ‘Een bijstandsuitkering is in Nederland een recht en geen gunst. De vakbond is wel bereid mee te werken aan een nieuwe ‘cao Participatiewet’ voor mensen die vanuit de gemeente gedetacheerd worden.

Wat het plan precies zou betekenen voor de gemeentefinanciën, moet nog uitgezocht worden. De algemene uitkering is gebaseerd op hoeveel mensen een gemeente in de bijstand heeft, dat wordt door het rijk gecompenseerd. Dat is een van de zaken waarover de gemeente nog overeenstemming moet vinden met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in