Verkiezingsdebatten. Onmisbaar of achterhaald? Verkiezingsdebatten zijn onmisbaar als ze kiezers de gelegenheid bieden om kennis te maken met nieuwe partijen. Maar helaas gaat het anders.
Lijsttrekkers van gevestigde partijen die al jaren in de Kamer zitten en elkaar door en door kennen bestoken elkaar met goed ingestudeerde oneliners, beloven gouden bergen met een zeer beperkte geldigheidstermijn en doen hun uiterste best om op het juiste moment de lachers op de hand te krijgen. En als klap op de vuurpijl wordt aan het einde van de show degene die het spelletje het beste heeft gespeeld, door commentatoren in hun quasi evenwichtige duiding tot winnaar gebombardeerd.
Zo, daar moeten kiezers het maar mee doen. En helaas zijn er veel kiezers die hun keuze baseren op de summiere informatie en het propagandamateriaal die verkiezingsdebatten opleveren. Begrijpelijk, gezien de overkill aan politieke partijen. Het is geen doen om de verkiezingsprogramma’s van 37 partijen door te nemen. De Moslimkrant wil een handje daarbij helpen omdat wij steeds vaker de vraag gesteld krijgen ‘hoe de juiste partij te kiezen zonder daar een dagtaak aan te hebben’.
Hieronder volgt een aantal tips van de redactie.
Kieswijzer. Binnen een paar minuten weten welke partij bij je past. Wie wil dat niet? Maar helaas is dat te mooi om waar te zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kieswijzers niet voldoende betrouwbaar zijn. Zo zijn nuances in antwoorden van politieke partijen moeilijk te verwerken, selecties van stellingen zijn niet breed genoeg, standpunten van partijen stroken niet altijd met hun verkiezingsprogramma’s en adviezen van verschillende kieswijzers lopen behoorlijk uiteen.
Minimaliseren. Je hoeft niet alle 37 partijen na te trekken. Beperk het aantal door partijen weg te strepen op basis van thema’s die voor jou niet relevant zijn of waar jij absoluut niet voor staat.
Prioriteitenlijst. Maak vervolgens een prioriteitenlijst met maximaal vijf onderwerpen die jij belangrijk vindt en ga na welke partijen in welke mate daaraan voldoen. De lijst met mogelijke partijen is al stukken korter geworden.
Track record. Nu het aantal partijen tot een beheersbare proportie is gereduceerd, kun je gerichter te werk gaan. Ga niet blindelings af op mooie beloftes in verkiezingsprogramma’s die direct na de verkiezingen in bureaula’s van de partijtop verdwijnen. Gevestigde partijen zijn het best te beoordelen op hun recent gedrag in de Kamer. Dankzij internet is het relatief makkelijk te checken hoe ze in de Kamer gestemd hebben op onderwerpen die voor jou van belang zijn, welke moties ze ingediend of gesteund hebben, enz.
Bij nieuwe partijen is dat natuurlijk lastig. Die moeten wij maar beoordelen op hun verkiezingsprogramma’s. Maar check onder andere hoeveel aandacht ze besteden aan onderwerpen die voor jou van belang zijn, wat is hun visie daarop, wat willen ze daarmee bereiken, hoeveel geld hebben ze ervoor over en benoemen ze bepaalde onderwerpen om ze maar benoemd te hebben of zit er goede onderbouwingen in hun redenering.
Raadpleeg deskundigen. Er zijn genoeg neutrale deskundigen die op hun werkgebied verkiezingsprogramma’s analyseren. Je kunt daar dankbaar gebruik van maken. Eén zo’n deskundige is onderwijskundige Kaylee Rosalina. Hier kun je haar analyse op het gebied van onderwijs lezen. Ook is het verstandig om zelf een aantal deskundigen op basis van jouw prioriteitenlijst te googelen.
Hopelijk kun je een keuze maken en zul je vol zelfvertrouwen je stem uitbrengen op 15, 16 of 17 maart. Maar lukt het niet, weet dat op een willekeurige partij of op de verkeerde partij stemmen erger is dan niet stemmen. Veel stemwijsheid.