We zijn in oorlog met IS, niet met de islam

0
127

Nederlandse veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht, de grensbewaking wordt opgeschaald. Dat verklaarde minister-president Mark Rutte, na afloop van spoedberaad met een deel van het kabinet, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Naast Rutte kwamen de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk, Bert Koenders, Jeanine Hennis en Vicepremier Lodewijk Asscher. Rutte zei ook IS te beschouwen als een vijand ‘waarmee we in oorlog zijn’.

Rutte sprak zijn ‘afschuw en kwaadheid’ uit over de aanslagen en zei dat ’tot op dit moment het beeld diffuus is’. ‘Honderdveertig mensen zijn op een kille, barbaarse, laffe wijze de dood ingejaagd.’ De aanslagen zijn volgens de premier ‘doordacht en strak georganiseerd’. ‘Dit mag niet onweersproken blijven’, zei Rutte.

‘ De ‘idiote barbaren’, ‘de griezels’ die de aanslagen hebben gepleegd, verklaarde de premier, hebben louter tot doel ‘onze westerse samenleving te destabiliseren en haat en angst te zaaien’.

‘We moeten ons niet uit elkaar laten spelen’, zei Rutte. ‘Onze waarden en rechtstaat zijn sterker dan het fanatisme van een kleine groep. Wij zijn met meer. Geweld en extremisme zullen het nooit winnen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in