Wat is er over van de vrijheid van religie?

0
99

Met de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht in 2001, de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling in 2004 en het annuleren van de enkele-feitconstructie daarbinnen in 2015 lijkt de ruimte voor uitzonderingen voor religieuze groepen te worden ingeperkt.

Meer en meer wordt de vraag gesteld waarom religie, en met name het Christendom een uitzonderingspositie heeft over niet-religieuze levensovertuigingen, vooral als religieuze waarden conflicteren met andere belangrijke waarden zoals non-discriminatie (weigerambtenaren, homoseksuele docenten op christelijke scholen) dierenwelzijn (ritueel slachten) of het welzijn van kinderen (vaccinatieplicht, jongensbesnijdenis). Christelijke politici luiden de noodklok en spreken afkeurend over de ‘christenfobie,’ het ‘gelijkheids-totalitarisme’ en de seculiere arrogantie’ die het huidige tijdsgewricht kenmerkt.

In de recente uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zien we deze strijd terug. De eigenaar van een landbouwmechanisatiebedrijf in Drachten werd onlangs wegens discriminatie veroordeeld omdat hij op basis van zijn christelijke overtuiging een homoseksuele stagiair afwees. Anderzijds stelde het College dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) een man discrimineert door niet te onderzoeken of de wedstrijden op andere dagen dan zondag georganiseerd kunnen worden. Deze uitspraak deed het College na een klacht van een man die vanwege zijn christelijke geloofsovertuiging op zondag niet mag sporten. Deze zaken roepen de vraag op: in hoeverre heeft het Christendom (nog steeds) een geprivilegieerde positie in de Nederlandse samenleving en hoe (on)wenselijk is dit eigenlijk?

In samenwerking met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UVA organiseert het SPUI25 een debat op 11 oktober 2016 met Kees van der Staaij, fractievoorzitter voor de SGP in de Tweede Kamer. Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond en Roland Pierik, hoofddocent Rechtsfilosofie aan de UvA. Hij zal het programma inleiden en voorzitten. Aanmelden via spui25@uva

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in