Wake up little B…

0
205

“Weet je, het is gewoon racisme, die Belgen haten ons’, zegt de Gooise Bart, die niet op de foto wil omdat hij later nog ‘bedrijven en aandelen’ van zijn familie moet overnemen. ‘Die agenten van ze meppen gewoon met knuppels op ons in. Natuurlijk ga je dan als Nederlander voor je eigen volk opkomen.”

Toen ik het artikel ‘Het chique Knokke-Heist heeft schoon genoeg van rellende Gooise tieners’ in de Volkskrant van afgelopen maandag las kon ik eerst alleen mijn hoofd schudden. Vervolgens verscheen er een grijns op mijn gezicht. Racisme? Als Belgen Nederlanders haten is dat racisme? Oh gossie toch. Iemand heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Racisme is een hot topic, zou de zeventienjarige Bart hebben gedacht, laten we dat maar in de strijd gooien. Tja…

Maar wat mij het meest heeft gestoord aan Bart en zijn vriendjes is dat ze lak hebben aan de lokale regels en denken ermee weg te moeten komen. En helaas zijn ze geen uitzondering. Te vaak gaan Nederlandse jongeren naar het buitenland om zich klem te zuipen en verstoren vervolgens de openbare orde omdat ze maling hebben aan de locals en hun regels.

In de Portugese badplaats Albufeira hebben feestvierende en zuipende Nederlandse jongeren zich van hun slechtste kant laten zien omdat de coronamaatregelen ze niet zinde. Op Curaçao moest de politie een aantal keren aan te pas komen tijdens de lockdown om groepen feestvierende Nederlandse jongeren van stranden af te halen. Want lockdown of niet, het enige wat voor hen telde was zon, zee en zuipen. Maar ook vóór corona waren er problemen met Nederlandse jongeren in Spaanse badplaatsen als Salou, Blanes, Tossa de Mar en Lloret de Mar. De lokale bevolking is het alcoholmisbruik en misdragingen van de Nederlandse jongeren zo zat, dat ze toerisme-inkomsten ten spijt, de ordeverstoorders liever kwijt dan rijk zijn.

Dus Bart, als er überhaupt sprake is van haat, haten de Belgen Nederlandse jongeren niet om hun nationaliteit, wat trouwens geen racisme is, maar om hun gedrag. Beter gezegd om hun misdragingen. Als je lak hebt aan de regels, ongeacht waar je vandaan komt, word je aangepakt. Maar ja, mijn indruk is dat Bart typisch eentje is dat in een bubbel is opgegroeid en gewend is alles te mogen doen van mammie en pappie.

Premier Rutte zou de burgemeester van Knokke-Heist moeten steunen met grote woorden als ‘pleur op’ om onze landgenoten terecht te wijzen. Want in tegenstelling tot de Nederlandse jongeren van Turkse komaf waar Rutte het over had toen hij die woorden gebruikte, zijn deze Nederlandse jongeren wél gasten in België.

‘Pleur op’ zou hier volledig op zijn plaats zijn als je je niet weet te gedragen in het buitenland. Bovendien is ‘pleur op’ ook ter bescherming van het imago van Nederland en van al die Nederlanders die zich wel weten te gedragen in het buitenland. Want niets is vervelender dan telkens geconfronteerd te worden met misdragingen van landgenoten terwijl je part noch deel daaraan hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in