7.3 C
Staphorst
dinsdag 19 maart 2024

Waarom vasten moslims op de dag van Arafah?

Morgen, vrijdag 8 juli, is het bij de moslims de negende dag van de maand Dhul Hidja (de bedevaartsmaand van de islamitische kalender).

De maand Dhul Hidja is niet alleen bijzonder omdat moslims de 10 dagen-durende Hadj (groot bedevaart) of Umrah (klein bedevaart) verrichten, maar ook omdat de Dag van Arafah (Yawm Arafah) in deze maand valt.

Op de Dag van Arafah trekken de pelgrims hun witte Ihraam-kleding (speciale kleding voor de bedevaart) aan en vertrekken met het opkomen van de zon vanuit Mekka naar de berg Arafah. Ze verblijven hier tot zonsondergang en vermeerderen hun smeekbeden op deze dag.

“De Hadj is Arafah”
De eerste tien dagen van de islamitische maand Dhul Hidja zijn gezegende dagen. Deze zijn door God in de Koran genoemd in hoofdstuk/soera 89, getiteld Al-Fajr/De Dageraad.

De profeet heeft over het verblijven op de berg Arafat gezegd: “De Hadj is Arafah”. Gelovigen, benutten de eerste dagen met daden van aanbidding en door goede daden te verrichten. De Dag van Arafah is de dag waarop moslims aanspraak kunnen maken op de vergeving van zonden van zowel het afgelopen als het komende jaar. De profeet zei: “Er is geen dag waarop God meer dienaren van het hellevuur bevrijdt dan op de Dag van Arafah.”

Moslims die niet op de bedevaart zijn, zijn nogmaals niet verplicht om op deze dag te vasten. Het werd wel door de profeet aangeraden om te vasten als beloning. Moslims die momenteel op de groot of klein bedevaart zijn in de stad Mekka (Saoedi-Arabië) mogen op de dag van Arafah niet vasten.

Na de Dag van Arafah begint het 3dagen-durende Offerfeest (Eid al-Adha), waarmee de Hadj (pelgrim periode) feestelijk wordt afgesloten. De berg Arafah wordt ook wel de “Berg van Vergeving en Genade” (Jabal al-Rahma) genoemd.

Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli 2022.