7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Waarom moslims vasten op 30 juli

Morgen, donderdag 30 juli, is bij de moslims de negende dag van de maand, Dhul Hidja (de bedevaartsmaand van de islamitische kalender).

De maand Dhul Hidja is niet alleen bijzonder omdat moslims de tien dagen durende Hadj/bedevaart verrichten, maar ook omdat de Dag van Arafa (Yawm Arafa) in deze maand valt. 

“De Hadj is Arafa”
Op de Dag van Arafa trekken de pelgrims hun witte Ihraam-kleding (speciale kleding voor de bedevaart) aan en vertrekken met het opkomen van de zon vanuit Mekka naar de berg Arafat. Ze verblijven hier tot zonsondergang en vermeerderen hun smeekbeden op deze dag. De profeet heeft over het verblijven op de berg Arafat gezegd: “De Hadj is Arafa”.

De eerste tien dagen van de Dhul Hidja zijn gezegende dagen. Deze zijn door God in de Koran genoemd in hoofdstuk/soera 89, getiteld Al-Fajr/De Dageraad.

Gelovigen die op bedevaart zijn, en zij die dit niet zijn, benutten deze dagen met daden van aanbidding en door goede daden te verrichten. 

Arafa
De Dag van Arafa is de dag waarop moslims aanspraak kunnen maken op de vergeving van zonden van zowel het afgelopen als het komende jaar. De profeet zei: “Er is geen dag waarop God meer dienaren van het hellevuur bevrijdt dan op de Dag van Arafa. Moslims vasten op deze dag om de bedevaart periode af te sluiten en uit dankbaarheid. Het vasten is niet verplicht, maar door de profeet aangeraden.

Na de Dag van Arafa begint het drie dagen durende Offerfeest (Eid al-Adha), waarmee de Hadj feestelijk wordt afgesloten. De berg Arafat wordt ook wel “Berg van Vergeving en Genade” (Jabal al-Rahma) genoemd en is de berg waar de Koran aan Mohammed werd openbaard.