donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Waarom Allah geen homo kan zijn

Afgelopen week kreeg ik een bericht via WhatsApp. Bij het openen van het bericht moest ik even nadenken.

Het ging om een digitale flyer van de ‘Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland’, ook wel bekend als Pegida. In de flyer roepen ze op tot een demonstratie op 26 november 2021 om 18:00 uur op het Stadhuisplein in Eindhoven, met als slogan ‘Allah is Gay’.

Op social media kwam ik boze reacties tegen van jonge Neder-moslims die zich beledigd voelden door de slogan. Ik citeer een reactie: “Als ik iemand daar zie demonstreren dan schiet ik hem neer.”

Demonstreren is een grondrecht van alle Nederlanders, ongeacht hun religieuze achtergrond, seksuele geaardheid, etniciteit of politieke kleur. Boosheid is niet altijd een slechte emotie, vooral niet als je er goed mee om weet te gaan. Denk bijvoorbeeld aan je woede lossen door een wandeling te maken in de buitenlucht, je loopt je gedachtes dan leeg.

Wat je dus niet moet doen is boosheid omzetten tot geweld en bedreigingen. Het is niet cool en daarbij verboden in veel religies waaronder de islam. Bovendien is het natuurlijk strafbaar volgens de wet.

Bij het lezen van de reacties dacht ik bij mijzelf: ‘Hoe kunnen Neder-moslimjongeren boos raken door iets wat feitelijk niet waar is?’ Dat de voorman van Pegida een beetje dom is en geen kennis heeft van de Islam, waardoor hij foute informatie verspreid, blijkt maar weer. Maar dat moslimjongeren boos raken door foute informatie, dat is jammer en bewijst dat veel jongeren in de moslimgemeenschap geen kaas hebben gegeten van hun godsdienst.

Veel mensen, waaronder ook moslims, denken dat Allah een man is. Dit is niet waar en theologisch onjuist. Maar hoe weten wij nu of Allah een Hij of een Zij is of geen van beide?

Allah geeft zelf antwoord in de Koran. Om precies te zijn via de engel Gabriël (Jibril) aan zijn profeet Mohammed. Er zijn honderden voorbeelden in de Koran te vinden waarmee het bewijs wordt geleverd dat Allah noch man noch vrouw is. Een voorbeeld hiervan is de volgende:

In hoofdstuk/Soera 112 lezen we: Zeg: “Hij is Allah, de Enige. Allah is Zichzelf- genoeg, Eeuwig. Hij verwekte niet, noch werd Hij verwekt. En niemand is Hem in enig opzicht gelijk.”

Wat leren wij uit dit hoofdstuk? Als eerst leren wij dat ‘de Enige’ betekend dat: niemand  aan Hem in enig opzicht gelijk is, Hij heeft geen partner, Hij is Uniek, Almachtig, Alomtegenwoordig en Hij heeft geen begin en ook geen einde. ‘Hij verwekte niet, noch werd Hij verwekt’. Omdat Allah niet verwekt is en Hij niet verwekt, is hij geen mens in de vorm dat wij dat zijn. Hierdoor is hij dus ook geen man of vrouw. Het is mede daarom onmogelijk dat Allah homoseksueel is. Hierdoor is de informatie/slogan van Pegida onjuist en verklaart het misschien de boosheid van veel moslims.

Arabieren hebben een mooie uitspraak: “Alles of elke voorstelling die je van Allah kunt maken, is Allah niet.”

De achterliggende gedachte hiervan is dat wij mensen, met onze kennis, niet in staat zijn om Allah te beschrijven, buiten hetgeen om dat Allah over zichzelf heeft gezegd in de Koran en wat de profeet over hem heeft overgeleverd. Wij kunnen niet weten hoe Allah eruit ziet en welke vorm hij zichzelf heeft gegeven. Hierdoor kunnen wij Hem ook niet inkaderen en dat is nou net de bedoeling van Allah.

Op Youtube is er een Engelstalige film te bekijken met de titel: ‘Why is Allah always referred to as He and Not She?’ De video is toegankelijk en zeer informatief voor hen die willen begrijpen waarom in de Islam en in de Arabische taal Allah en zijn engelen noch man, noch vrouw zijn.