VS en Rusland en het politiek spel om IS

0
95

Kort na de aanslagen in Parijs zeiden IS-strijders in een videoboodschap dat ze binnenkort zullen toeslaan in de Verenigde Staten, om precies te zijn in Washington DC. De grote vraag is, zo zegt de Amerikaanse onderzoeksjournalist Ben Swann, hoe de wereld zich gaat ontdoen van de Islamitische Staat.

Eerder dit jaar werden zeven pagina’s uit een geheim rapport van het Pentagon gelekt. Dit rapport dateert van 2012, toen IS officieel nog niet bestond. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt in het rapport dat de Russen, China en Iran het regime van de Syrische president Assad steunen en dat de VS en de Golfstaten de oppositie tegen het regime steunen.

Het ministerie maakte ook duidelijk dat de oppositie bestond uit de Moslimbroederschap, Al Qaida en salafisten. Het salafisme is een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam en wordt aangehangen door IS.

Op pagina 5 van het document waarschuwt het ministerie dat de salafisten mogelijk aan de macht zullen komen in het oosten van Syrië. “Dit is exact wat de oppositie wil om op die manier het Syrische regime te isoleren,” aldus het ministerie van Defensie.

Uit het rapport blijkt dat de oppositie -de VS, de Saoedi’s, Jordanië, Qatar en andere landen- wilden dat een salafistische of fundamentalistische islamitische groep het oosten van Syrië over zou nemen om het regime van president Assad omver te werpen.

Het plan was om Assad af te zetten. Drie jaar later is hij nog altijd aan de macht en zien delen van Syrië en Irak zich geconfronteerd met de meest gewelddadige terreurgroep die de moderne wereld ooit heeft gekend. Waarom zouden we politici geloven als ze zeggen dat ze van plan zijn om IS uit te roeien? Tot nu toe heeft nog niet één leider toegegeven dat deze groep bewust is gecreëerd, concludeert Swann.

Klik hier voor de video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Z1aDciHCejA 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in