Vrouwen zonder mahram naar hadj

Het Ministerie van hadj en umrah in Saoedi-Arabië heeft bekend gemaakt dat vrouwen voortaan zonder mahram, de beschermer en begeleider van een vrouw, de hadj mogen verrichten.

Veel volwassen, getrouwde, en niet getrouwde, vrouwen konden tot nu toe niet de hadj verrichten zonder een begeleider, oftewel mahram.

De laatste jaren ontstond er veel maatschappelijk verzet van de vrouwen die de religieuze maatregel niet eerlijk vonden. In hun strijd ontvingen Saoedische vrouwen steun van vrouwen uit de rest van de moslimwereld. Zij vinden de maatregel niet eerlijk en niet van deze tijd.

De beslissing van het ministerie werd door onderminister prof. Abdulfattah bin Sulaiman Mashat, bekend gemaakt op Saoedische tv. De hadj 2023 vindt tussen maandag 26 juni tot zaterdag 1 juli 2023 plaats.

Onderminister prof. Abdulfattah bin Sulaiman Mashat.
Onderminister prof. Abdulfattah bin Sulaiman Mashat.

De umrah, de kleine bedevaart, bestaat uit het uitvoeren van een aantal islamitisch rituelen in Al-Masjid al-Haram (Groot Moskee) in Mekka. Deze rituelen vormen ook een essentieel deel van de hadj. Men kan de umrah op elk tijdstip van het jaar, en zoveel keren als men wenst, verrichten.

De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka, een van de vijf zuilen van de islam. De hadj is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken. Voor mensen die om gezondheidsredenen niet kunnen gaan, of niet genoeg geld hebben, is het dus geen verplichting.