Vredesprijs voor Nederlandse VN-diplomate Midden Oosten

0
61

Sigrid Kaag de Nederlandse top-diplomate bij de Verenigde Naties, ontvangt de Vredesprijs 2016 van Carnegie-Stichting.

De Carnegie-Stichting kent de onderscheiding toe aan Kaag voor haar verdiensten bij het vervullen van gevoelige en gevaarlijke missies in het Midden-Oosten.

Van oktober 2013 tot september 2014 leidde Sigrid Kaag met succes de gezamenlijke missie van de OPCW en de VN voor de ontmanteling van Syrische chemische wapens. Deze missie in combinatie met Kaag’s leiderschap, toewijding en moed droegen bij aan de vreedzame verwijdering en vernietiging van de door Syrië opgegeven chemische wapens.

Momenteel dient Sigrid Kaag als speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Zij houdt toezicht op het werk van de VN in Libanon en leidt de uitvoering van resolutie 1701 van de Veiligheidsraad. Deze resolutie streeft naar een permanent staakt-het-vuren tussen Libanon en Israël. Haar veelzijdige inzet bestrijkt de terreinen van conflictpreventie, diplomatie en strategisch leiderschap op humanitaire, ontwikkelings- en veiligheidsvraagstukken.

Het bestuur van de Carnegie-stichting looft haar toewijding en persoonlijke aanpak. Volgens voorzitter Bernard Bot brengt zij met haar persoonlijkheid partijen dichter bij elkaar en tot consensus: “Sigrid Kaag denkt niet in problemen, maar brengt partijen in beweging”.

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar toegekend door het bestuur van de Carnegie-Stichting aan een persoon of instelling die zich “op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede”. 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro. Sigrid Kaag ontvangt de prijs op 16 november in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in