donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Voorzitters HDP, Demirtas en Yuksekdag gearresteerd in Turkije

De twee voorzitters van de HDP, Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, “in het kader van een antiterreuronderzoek” gearresteerd.

De arrestatie werd gemeld door het regeringsgezinde persagentschap Anadolu en is bevestigd door Selahattin Demirtas op Twitter kort voor zijn arrestatie. Figen Yuksekdag werd gearresteerd in de hoofdstad Ankara.

Volgens CNN-Türk werden minstens zeven andere parlementsleden van HDP opgepakt, terwijl tegen anderen een arrestatiebevel werd uitgevaardigd.

Tegen Demirtas, voormalige mensenrechtenadvocaat en leider van de ‘Democratische Partij van de Volkeren’, kortweg HDP en Yüksekdag lopen verschillende onderzoeken over banden met PKK en terroristische propaganda. De twee lieten in juni al weten dat ze niet zouden samenwerken met de rechtbank en weigeren om een getuigenis af te leggen. 

Het Turkse parlement stemde in mei voor de opheffing van de immuniteit van parlementsleden die gerechtelijk worden vervolgd, een maatregel die tot veel protest heeft geleid bij HDP.

Eerder verklaarde Demirtas in een interview: “Ik weet zeker dat Erdogan er spijt van zal krijgen als hij mij gevangen zet. In de gevangenis kan ik meer invloed uitoefenen. Dat zou hij moeten weten.”