Verbod op salafistische organisaties gevaarlijk

0
110

Ook fundamentalistische moslims mogen een vereniging vormen. Dat is een grondrecht, zegt een groep moslims in een gezamenlijke verklaring. Regeringspartijen PvdA en VVD willen laten uitzoeken of het mogelijk is salafistische groepen te verbieden. De Tweede Kamer, waar de coalitie een meerderheid heeft, stemt dinsdag over die motie.

De ondertekenaars noemen het mogelijke verbod een gevaarlijke ontwikkeling. “We zijn al lang in gesprek hoe we radicalisering kunnen voorkomen. Dat is iets waar we als Nederlanders en als moslims mee worstelen. Geef dat proces de ruimte. Kom dan niet met zulke onzinvoorstellen, die mensen misschien wel de hoek van de radicalisering in duwen”, aldus Khalil Aitblal, een van de mensen achter de oproep en in het verleden woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam.

Mensen maken zich terecht zorgen over radicalisering, benadrukt Aitblal. “Voor veel mensen komt het steeds dichterbij. Dit dragen we met z’n allen. Maar ten koste van wat willen we hier iets aan doen? Je scheert een hele geloofsgemeenschap over één kam.”

De ondertekenaars vinden dat een verbod in strijd is met de grondwet. Daarin staat dat iedere Nederlander vrijheid van godsdienst en vrijheid van vereniging heeft. Alleen als we aan die vrijheden vasthouden, kunnen we de strijd tegen extremisme en terrorisme winnen, zeggen ze. De oproep is onder meer ondertekend door moskeeën als Assoenah in Den Haag, El Waqf in Eindhoven, Essalaam in Rotterdam en de Blauwe Moskee in Amsterdam. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in