vrijdag 19 juli 2024
24.5 C
Staphorst

Verbod op beledigen van staatshoofd wordt afgeschaft

Na de ophef in Duitsland over de vervolging van een komiek, wil het Nederlandse kabinet af van de wet die het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. Het kabinet gaat het wetsartikel afschaffen dat belediging van buitenlandse staatshoofden en regeringsleden strafbaar stelt. Dit schrijft minister Ard van der Steur woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn de afgelopen decennia nauwelijks zaken geweest waarbij belediging van een bevriend staatshoofd een rol heeft gespeeld, aldus de bewindsman. Hij gaat na op welke wijze het artikel, nummer 267 van het wetboek van strafrecht, kan worden afgeschaft

Volgens het wetsartikel staat er maximaal twee jaar cel op het beledigen van een buitenlands staatshoofd of regeringslid. Die kunnen overigens alleen een beroep doen op de wet als zij officieel op bezoek zijn in Nederland.  Belediging van een buitenlands staatshoofd is op ieder ander moment alleen strafbaar als het gaat om laster of smaad.

D66 wil niet alleen van het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd af, maar ook van de strafbaarstelling van majesteitsschennis.