De meeste Nederlanders kennen het vasten tijdens de periode van de Ramadan, de negende maand van de Islamitische maankalender.
Moslims die om diverse redenen niet vasten tijdens Ramadan, halen de niet-gevaste dagen veelal in de herfst en winterperiode in (de korte dagen periode). Het gaat onder andere om zwangere en zogende vrouwen, reizigers en militairen in oorlogstijd.
Menstruerende vrouwen mogen tijdens de Ramadan niet vasten en ook niet het gebed/Salaat verrichten. Zij moeten de periode dat ze ongesteld waren na de Ramadan inhalen, dat geldt niet voor het gebed.
Deze week zijn veel moslims in Nederland begonnen met de niet-gevaste dagen in te halen. De dagen zijn nu korter en de avonden worden langer. Moslims kunnen tot ongeveer 05:50 uur in de ochtend eten en mogen rond 17:15 uur het vasten verbreken. Dat is toegestaan aangezien de Koran, noch de Profeet een bepaalde periode heeft aangewezen waarin de niet-gevaste dagen ingehaald moeten worden.
Het zijn niet alleen de vrouwen die tijdens “de korte dagen periode” niet-gevaste dagen inhalen, maar ook mannen. Doordat veel vrouwen vasten doen er uit solidariteit ook mannen mee. Een belangrijke reden is dat zij hier uiteraard hun zondes mee kunnen reinigen. Als laatst is het voor de vrouw erg fijn dat zij overdag niet hoeft te koken terwijl zij vast.
Antwoord op de volgende vraag die wij hebben ontvangen: “Moeten de ingehaalde vastendagen opeenvolgend zijn of mag men zelf kiezen welke dagen zij vasten?” Binnen de islamitische leerscholen wordt verschillend over gedacht. Het wordt aanbevolen om op een maandag en donderdag te vasten, omdat de profeet Mohammed op deze dagen vaste, maar dit is geen verplichting.