Prof. mr. dr. Ferdinand B.J. Grapperhaus, deeltijdhoogleraar Rechtsstaat, Samenleving en Rechtspraktijk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), verzorgt op 7 maart 2024 de tweede Mohamed Rabbae-lezing in Debatpodium Arminius in Rotterdam. De lezing vindt plaats onder de titel: ‘Over de rechtsstaat onderhandelen wij niet’.
De uitslagen van de recente Tweede Kamerverkiezingen zorgen voor een verhitte politiek en maatschappelijke discussie over de rol van de rechtsstaat in het formatieproces.
De grote vraag die ons boven het hoofd hangt is: wat is de rol van de rechtsstaat in deze veranderende tijden? En: wat kunnen we doen om de rechtsstaat te beschermen? Met name tegen de achtergrond van de opkomst van antidemocratische groepen, groeiend racisme, islamofobie, antisemitisme en onverdraagzaamheid jegens de LHBTQIA+-gemeenschap.
De lezing wordt georganiseerd door het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) in samenwerking met Debatpodium Arminius en de Moslimkrant. Het Landelijk Beraad Marokkanen is verheugd dat Ferd Grapperhaus (CDA), vanwege zijn relatie met Mohamed Rabbae en zijn huidige functie als deeltijd hoogleraar, bereid is de tweede Mohamed Rabbae-lezing te houden. “Met deze lezing willen we Mohamed Rabbae herdenken en staan wij stil bij maatschappelijk betrokken mensen”, aldus het Landelijk Beraad Marokkanen.
Naast zijn deeltijd hoogleraarschap leidt Ferd Grapperhaus, de juridische dienstverlening van Deloitte Nederland en is hij president-commissaris van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.
De lezing vindt plaats op 7 maart in Debatpodium Arminius in Rotterdam, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam. Aanvang: 19:30 uur. Het officiële programma is van 20:00 uur tot 21:15 uur. Kaarten kunt u kopen via de link: Toegangskaarten
Mohamed Rabbae (8 maart 1941 – 17 mei 2022) was een politicus en activist van Marokkaanse afkomst. Van 1994 tot 2002 zat hij namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 werd hij wethouder in Leiden, waar hij tot 2004 diende. Ook was hij voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) dat werd opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders.