donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Tussen mensen: Lezing door Denker des Vaderlands, Marli Huijer

Wat maakt dat mensen die elkaar niet kennen elkaar toch vertrouwen? Hoe is dat tussen vluchtelingen en gevestigden?

Denker des Vaderlands, Marli Huijer heeft tussenruimte op de agenda gezet: ‘Vaak denken we over onszelf in termen van het innerlijk, maar de verschillen zitten juist aan de buitenkant en in de ruimte tussen mensen.’

In haar lezing gaat Huijer in op het thema tussenruimte en koppelt dit aan onze huidige opvang van vluchtelingen. Ze vraagt zich af hoe mensen in publieke ruimtes de juiste nabijheid en de juiste afstand tot stand brengen. Wat maakt dat je je op straat en in andere publieke ruimtes op je gemak voelt? Hoe verhoudt dit zich tot de plekken buiten de stad waar we nu vluchtelingen opvangen? Kunnen we de tussenruimte zo inrichten, dat ook vluchtelingen vertrouwde vreemden worden?

Na de lezing zal voormalig Syrisch vluchteling Khaled Al Haj Saleh -vluchtte in 1999 vanuit Syrië naar Nederland. Hij werkt nu als adviseur bij Rijkswaterstaat- kort geïnterviewd door filosoof Jeroen Linssen naar aanleiding van zijn bezoek met Marli Huijer aan het vluchtelingenkamp Heumensoord eerder op de dag. 

Datum:  donderdag 3 december 2015
Tijd: 19:30 uur tot 21:00 uur
Locatie:  LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen